Pyhäinhäväistys vai uusi keino tehdä musiikkia? Olavi Virran klassikko julkaistiin uudelleen keinoälyn avulla

Kehitys kehittyy.

18.01.2024

Olavi Virran musiikkia on julkaistu uudelleen keinoälyn avulla. Kyseessä on Virran vuonna 1960 levyttämä Hopeinen kuu, josta on tehty uudelleenorkestroitu stereoversio.

Projektin tuottaja Petri Kokko Poptorista kertoo seuraavaa:

”Onnistuimme irrottamaan Virran laulun varhaisen levytyksen säestyksestä keinoälyn avulla. Samalla Virran lauluääni ja koko teos tuli mahdolliseksi avartaa stereoksi ja tasapainottaa täysin uudelleen tuotetun orkestraation kanssa.”

Tiedotteem ukaan Hopeisen kuun uudessa versiossa Olavi Virran ääni soi puhtaampana kuin vuoden 1960 äänityksessä. Kappaleen säestys on kuitenkin täysin uusi. Teos rekisteröityykin uudeksi kotimaiseksi äänitallenteeksi maailman tekijänoikeusjärjestelmiin.

”Olavi Virta tekee Hopeisen kuun nykyaikaistetun version myötä paluun kotimaiseksi levyttäväksi artistiksi. 1950- ja 1960-lukujen äänitystekniikka on ollut vaarassa jäädä digitaalisuuteen, stereoon ja Hifi-standardeihin tottuneiden sukupolvien ulottumattomiin. Nyt käynnistämämme kehitystyö korjaa tämän puutteen, ja keinoäly on ollut siinä isona apuna. Uskomme, että Hopeisen kuun uusi versio edustaa nyt jo seuraavankin vuosituhannen vaatimuksia. Työ jatkuu, ja ehkä parempaa on vielä luvassa”, kertoo Poptorin toimitusjohtaja Erkki Puumalainen.

Kuuntele uusi versio alta.

Lisää luettavaa