Pyhimys julkaisee uuden albumin ja sukeltaa suomalaisuuteen – ensimmäisellä singlellä mukana Eino Grön

Hyvät hautajaiset esiteltiin Emma-gaalassa.

Perjantaina järjestetyn Emma-gaalan viimeinen esitys ei ollut pelkästään 35-vuotisjuhlalle tehty kappale, vaan Pyhimyksen tulevan albumin ensimmäinen single. Hyvät hautajaiset -kappaleella vierailee legendaarinen Eino Grön.

Kuten albumeillaan yleensä, Pyhimys tulee käsittelemään seuraavalla kokonaisuudellaan isompaa teemaa. Artistin kokemuksiin Suomesta ja suomalaisuudesta pohjautuvan levyn nimi ja julkaisupäivä ovat vielä kertomatta.

Pyhimys kuitenkin kirjoittaa Instagram-postauksessaan, että levyn yleiskuva on ollut selvä, mutta ensin on määrä keikkailla nykyisen materiaalin turvin. Artisti muistuttaa myös 23.10. järjestettävästä Pyhimys isona -keikasta. Yksityiskohdat saavat vielä siis muotoutua. Albumin vastaavana tuottajana toimii kahdelta edelliseltä levyltä tuttu tekijä, kultaisella emmalla juuri palkittu Riku Mattila.

Helsingin sanomien haastattelussa Pyhimys kertoo, kuinka hän on yhdessä Mattilan kanssa kuunnellut läpi erilaista kotimaista musiikkia, pohtien mikä niissä on erityisen suomalaista. Tähän tietoon pohjautuen Hyvät hautajaiset on osuva avausraita, sillä siinä kuuluu suomalaisuus monella tavalla.

Kappaleen rummuissa voi aistia Anssi Kelan Mikan Faijan BMW -kappaleen rytmiä, mutta Kela ei kuulu muuten sävellyksessä saati yleensäkään sanoituksissa. Rytmi enemmänkin alleviivaa ajan henkeä, vaikkei harkittu referenssi lienekään. Sen sijaan biisissä toki kuuluu ajaton melankolinen dramaattisuus, jota Eino Grönin ikivihreä soundi alleviivaa.

Kappaleella Pyhimys raapaisee maailman onnellisimman maan sielunmaisemaa, katsoen takaisin aina markka-aikaan asti. Tärkeää biisissä on kuitenkin se, että siinä katsotaan taakse, muttei olla menneessä. Kappaleeseen aikaperspektiiviä tuokin 82-vuotias Eino Grön.