Skandaali suomiräpissä: Cheekin ja Gettomasan sanoitusten taustalla sama haamukirjoittaja

Haastattelu yksinoikeudella Rumbassa.

01.04.2024

Ylivieksalainen Erja-Maija Ylitalo on paljastunut Cheekin ja Gettomasan haamukirjoittajaksi. Ylitalo on kirjoittanut molempien räppäreiden sanoitukset koko heidän uransa ajan.

Tätä nykyä eläkkeellä oleva 78-vuotias Ylitalo kertoo Rumballe, että molempien artistien urat suunniteltiin alusta loppuun räppilaboratoriossa, joka sijaitsee salaisessa paikassa lähellä Kokkolaa.

Jare Henrik Tiihonen valittiin Cheekin rooliin tuhansien hakijoiden joukosta. Cheekille Ylitalo on kirjoittanut kaikki räpit vuodesta 2001 lähtien, jolloin ilmestyi artistin debyyttialbumi Human & Beast.

”Olen aina pitänyt kielitieteistä, ja päätettiin siinä kokeilla sitten täyden uuden kielen rakentamista. Ihmiset jostain syystä kuvittelivat, että räpit olivat englanniksi. Eivät ne olleet, mutta emme sitten jaksaneet enää lähteä väärinkäsityksiä korjaamaan”, Ylitalo kertoo pihamaallaan Ylivieksassa yorkshirenterrieriään rapsuttaen.

Kaiken kaikkiaan Ylitalo kirjoitti Cheekin räpit yhdeksälle studioalbumille.

”Jossakin vaiheessa huomattiin, ettei noihin tarvinnut niin paljoa panostaa. Pantiin sekaan vähän lätkätsemppisanoituksia ja Paulo Coehloa, ja sehän meni sitten läpi kuin väärä raha. Välillä Roope Ankka kävi meillä mentoroimassa kirjoittajaworkshopeissa rikastumisesta.”

Gettomasan Ylitalo rakensi monesta eri osasta. Tärkeintä oli kuitenkin keksiä hänelle toimiva taustatarina.

”Jossakin vaiheessa huomasimme, että Jyväskylässä on douppi räppiskene, ja päätimme keksiä artistille nuoruuden Kortepohjaan. Gettomasahan on oikeasti kotoisin Helsingin Punavuoresta. Uran alkuvaiheessa suurin hankaluus olikin saada putipuhdas stadilainen puhumaan Jyväskylän murteella. Lopulta ankaran työn ansiosta tämä onnistui, ja saatiin ne vokaalit sitten venymään oikealla tavalla. Päähesulilaisillahan sanat ovat yleensä silkkaa konsonanttikalinaa, joka on aivan kammottavan kuuloista nasaalimorsetusta.”

Ylitalo kirjoitti ensimmäiset Gettomasan räpit Ruubenin kanssa julkaistulle Vellamo LP:lle. Sittemmin Ylitalo on kirjoittanut Gettomasalle kaikki räpit samaan tapaan kuin Cheekille. Vaikka Ylitalo onkin pääasiallisesti yksin vastannut kaikista Gettomasan sanoituksista, niin joskus räppejä tehtiin cabal-workshopeissa, joihin osallistuivat kaikki Suomen eturivin säveltäjät ja sanoittajat. Esimerkiksi syystäkin suomiräpin klassikoksi nostetulla Diplomaatti-levyllä sanoituksia työsti jossakin vaiheessa 50 hengen työryhmä, jossa mukana oli nimiä aina Janne Samuli Sirviöstä Lasse Kurjen kautta Aikakoneen Makiin sekä tietenkin Asko Kalloseen.

Mutta mitä jatkossa Ylitalolle? Cheekin ja Gettomasan myötä räppigeimi on pelattu läpi. Ylitalo myöntää, että lopettaminen on käynyt mielessä useampaankin otteeseen. Työryhmässä onkin päädytty yllättäviinkin ratkaisuihin, jotta työ olisi yhä kiinnostavaa.

”Tällä hetkellä meillä on työn alla muutamankin toimittajan imagonhallinta. Oskari Onninen ja Jyrki Lehtola alkavat olla jo sellaisella levelillä, että ollaan ihan tyytyväisiä lopputulokseen. Ollaan myös nyt vuosikausia lykätty erään toimittelijan Instagramiin kissakuvia ja otoksia aivan saakelin kalliista hipsteribisseistä, jotka maistuvat lähinnä kuselle ja kiljulle. Rakennetaan siitä sellaista ylimielistä, itsestään liikoja luulevaa keski-ikäistä setämiestoimittelijaa, joka ei tajua, kuinka etuoikeutetussa asemassa on. Tokihan sellaiset 95 prosenttia suomalaisiin musiikkijulkaisuihin kirjoittavista ovat jo tuollaisia, mutta turha kai sitä toimivaa muottia on rikkoa”, Ylitalo lisää naurahtaen.

”On tässä kaikenlaista silti yhä suunnitteilla musiikinkin suhteen”, Ylitalo kertoo ja haukkaa palan korvapuustistaan. ”Esimerkiksi tällä hetkellä meillä on kansainväliset verkot vesillä erään hemaisevan punapään suhteen. Uskomme, että hänestä voi tulla vielä supertähti. Yhden biisin hän on jo julkaissut.”

Rumballa onkin ilo ja kunnia esitellä Ylitalon uusin projekti. Kyseisen uutuuskappaleen voit kuunnella täältä.

Lisää luettavaa