Tajunnanvirtaa ilman roolihahmoa – haastattelussa Kia

Debyyttisinglensä julkaissut Kia tekee musiikkia, joka ei pelkää olla nurinkurin.

28.10.2023

Rumban nousevia ja potentiaalisia nimiä esiin tuova juttusarja jatkuu! Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Emmy June, ja sen löydät täältä.

Warnerille kiinnitetty Kia julkaisi eilen debyyttisinglensä nimeltä Rakkaudella, mä. Kappaleessa valokeilassa on se hetki, kun suhteen yksi osapuoli riuhtaisee itsensä irti, tietäen ettei pahaa oloa saa korjattua muuten kuin lähtemällä. Biisin tunnelma konkretisoi vaikean päätöksen ristiriitaisuuden ja kivun, sekä toisiaan täydentävän helpotuksen ja surun.

Kia on kirjoittanut kappaleen yhdessä Lasse Kurjen kanssa, ja sen tuotannosta vastaavat Chisu ja Jori Sjöroos.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Tällä hetkellä mulla on tehokuuntelussa Lorde ja Billie Eilish, joita olen ihaillut pitkään. Molemmilla on super siisti tapa laulaa, erottuva selkeä oma tyyli ja hieno tapa kirjoittaa.”

Mist sä tuut?

”Mun nimi on Kia, teen lauluja ja laulan niitä.”

”Olen laulanut aina. Ensin lauloin kuorossa 15 vuotta, ja sitten aloin sessioida ja kirjoittaa omaa musiikkia The Voice Kidsin kautta. Lopulta tie vei Warner Musicin toimistoille hyppimään sohville ja syömään kalakeittoa, ja perustimme Lasse Kurjen kanssa biisikerhon, jonka tarkoituksena oli löytää ilo takaisin musiikin tekemiseen. Onnistuimme tekemään aika hyviä biisejä, ja niistä innostui myös muun muassa Sanni, Chisu, Jori Sjöroos sekä Kuumaa-yhtyeen Jonttu Luhtavaara ja Johannes Brotherus, joiden kanssa olen päässyt jatkamaan musiikin tekemistä.”

Kuva: Anna Äärelä

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Kuorollamme oli keikka Helsinki-hallilla (entinen Hartwall-areena) ja yleisössä oli yli 10 000 ihmistä. Energia areenalla oli aivan käsittämätön, ja sillä hetkellä päätin, että tätä haluan tehdä koko loppuelämäni.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Musiikillinen esikuvani on ehdottomasti Sanni. Muistan kun kuulin Sannin musiikkia ensimmäisen kerran. Hän teki kaiken ihan omalla tyylillään. Kukaan ei esiintynyt, kirjoittanut tai ollut niin kuin hän. Mielestäni Sanni muutti kotimaisella pop-kentällä ihan kaiken.”

Supervoimasi?

”Supervoimani on omanlaiseni tapa kirjoittaa. Pyrin siihen, että tekstini on mahdollisimman rehellistä, päiväkirjamaista tajunnanvirtaa ilman roolihahmoa.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mun biisit luo tunnelman, jossa maailma pysähtyy. Jos kuulisin ulkopuolisena mun biisejä nyt ekaa kertaa, tykkäisin siitä, että kaikki on tehty hieman väärinpäin. Teen musiikkia, joka ei pelkää olla vähän rikki ja nurinkurin.”

Kia?

”Mun musassa kuuluu se, että se tyyppi, joka on kirjoittanut nämä tekstit, ei välttämättä ole aina voinut kauhean hyvin. Välillä on kuitenkin hyvä mennä pianolle ja romahtaa, ja sen jälkeen maailma näyttää paljon paremmalta paikalta.”

Kuva: Anna Äärelä

Lisää luettavaa