”Toiset saa vauvoja ja kämppälainoja, mulla on vaan traumoja ja kittaan viiniä vuokraluukussa” – Nelli Milanin albumin toinen osa esittelee artistin popimpaa puolta

Levottomat Luut II pureutuu eskapismiin ja sen syihin.

19.02.2022

Nelli Milanin viime lokakuussa Johanna Kustannuksen kautta julkaistu Levottomat Luut I -ep sai eilen jatkoa, kun kaksiosaisen kokonaisuuden toinen puolisko Levottomat Luut II ilmestyi. Siinä missä albumin ensimmäisellä osuudella kuultiin housempaa tuotantoa ja yöelämään keskittyvää saagaa, ilmentää eilen ilmestynyt Levottomat Luut II artistin popimpaa puolta. Kokonaisuus tuo monipuolisesti esiin Nelli Milanin kyvyt niin laulajana kuin tuottajanakin, samalla kun tekstipuolella tavoitetaan jotain yhdenlaisesta sukupolvikokemuksesta.

Vaikka Levottomat Luut II tyylillisesti poikkeaakin sen konemusiikkiin taipuvammasta ykkösosasta, on albumi kiistatta yhtenäinen kokonaisuus, ilmentäen vain eri puolia samankaltaisista tunnetiloista ja tavoitteista. Sen sijaan että eskapismia ja sen syitä käsiteltäisi juhlimisen ja yönsiniseen bassoon hukuttautumisen kautta, kuten viime syksyn ep:llä, näkyy nykyajan herättämä ahdistuneisuus eilen ilmestyneellä kokonaisuudella suoraviivaisemmin ihmissuhdesolmujen ja rehellisen kipuilun kautta.

Oivaltavat tiivistelmät kuilusta erilaisiin viiteryhmiin kuuluvien ihmisten välillä nostavat samaistumisprosentit huippuunsa, saaden samalla näkemään huvittavan vivahteen kipeissäkin asioissa: “Toiset saa vauvoja ja kämppälainoja, mulla on vaan traumoja ja kittaan viiniä vuokraluukussa”. Sukupolvemme elää jatkuvaa epävarmuuksien ja silmille vyöryvien kriisien värittämää välitilaa, jonka ikeessä ei oikein muuta voi kuin tanssia tai luhistua. Valitse yksi.

Toisaalta Nelli Milanin musiikkia kuunnellessa valintaa ei niin yksioikoisesti edes tarvitse tehdä, sillä jotenkin siinä onnistutaan luhistumaan ja ylläpitämään juhlallisen säkenöivää mentaliteettia samaan aikaan. Etenkin eilen julkaistun popimpaan ilmaisuun nojaavan ep:n biisit ovat täynnä tarttuvia sävelmiä, joiden mukana tekee mieli laulaa sydämensä kyllyydestä ja oikein upota siihen universaaliin kokemukseen kärsimyksestä ja kuolemanpelosta, jolta minkään maailman Jeesus ei tule pelastamaan.

Nelli Milanin kirkas ääni ja koukuttavat melodiakulut taas pelastavat paljonkin. Artistia on mahdollisuus kuulla pian livenäkin, kun Nelli Milanin ja Rosa Julesin muodostama elektroliveduo keikkailee. Tarkista alta tarkat päivämäärät, ja tietysti itse ep.

 

Nelli Milan & Rosa Jules -keikat:
4.3. Kutonen, Hki
26.3. Kulttuurilaboratorio, Oulu
9.4. Jyrock, Jkl

Lisää luettavaa