Vaivattomasti ja simppelisti tyylikäs – haastattelussa Mikayla, joka ei halua ympärilleen mitään ylimääräistä

Feminiinisestä energiasta ammentava Mikayla julkaisi neljännen singlensä.

24.02.2024

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Rebekka Holi, ja sen löydät täältä.

Vuonna 2022 debyyttisinglensä julkaisseelta r&b-artisti Mikaylalta ilmestyi perjantaina 23. helmikuuta uusi kappale, joka vie kohti artistin myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa debyyttialbumia. Uusi Kokonaan sun -biisi on ihmissuhteiden solmukohdista ja feminiinisestä energiasta ammentavan Mikaylan neljäs single, ja hän itse kuvailee sitä ”sopivasti tuhmaksi” biisiksi.

”Kokonaan sun ei ole vain rakkausbiisi, vaan siinä uskalletaan päästää irti omista epävarmuuksista ja antautua toisen kosketukselle”, Mikayla sanoo tiedotteessa.

Tuottaja Janseurin kanssa tehty biisi sai alkunsa yhtäkkisestä inspiraatiosta ja valmistui lopulta yhdessä päivässä.

Muusikkoperheessä kasvaneen Mikaylan eli Pinja Mikaela Gustafssonin toinen single Inhoo / Rakastaa soi YleX:n Nosteessa-osiossa, ja syksyllä 2023 ilmestynyt Yksinäiset yöt nousi Spotifyn uuden musiikin soittolistoille.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Napeissa soi just nyt Pehmoainon Esimmäinen peili. Olen kuunnellut Pehmoainon uutta albumia nyt ihan non-stop. Hän inspiroi mua paljon artistina, ja hänen kirjoittamat tekstit iskee tosi syvälle. Arvostan paljon sitä, miten hän puhuu vaikeista asioista biiseissään. Se tekee hänestä tällä hetkellä itselleni kiinnostavimman artistin.”

Mist sä tuut?

”Mä olen Mikayla, suomalaista r&b-popia tekevä laulaja-lauluntekijä Helsingistä. Olen kirjoittanut musaa nuoresta lähtien, ja tiesin jo pienenä haluavani olla laulaja. Olen opiskellut laulajaksi Helsingin Pop & Jazz Konservatoriolla ja valmistuin sieltä keväällä 2019.”

”Olen julkaissut indienä omaa musaa reilun vuoden verran, ja tuntuu ihan hullulta, miten paljon on ehtinyt tapahtua vuoden aikana. Julkaisin juuri neljännen singleni Kokonaan sun, joka kertoo fiiliksestä, jossa toisen ihmisen läsnäolo ja kosketus saa itsensä tuntemaan maailman upeimmaksi. Siinä uskalletaan päästää irti omista epävarmuuksista ja antautua toisen kosketukselle. Se on mulle voimabiisi.”

Mikaylan neljäs single on sopivasti tuhma. Kuva: Adalmiina Vepsäläinen

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Olen aina haaveillut artistiudesta, mutta ajatus siitä konkretisoitui kunnolla asuessani Australiassa vuoden 2020. Tutustuin siellä moniin musatyyppeihin, joilta sain paljon inspiraatiota oman musan tekemiseen. Aiemmin olin tehnyt enemmän popia, mutta tuolloin aloin tuoda biiseihini enemmän r&b-vivahteita, ja se tuntui enemmän omalta jutulta.”

”Innostuin myös paljon tuottamisesta, ja itse oppineena tuottajana tein demoja omista biiseistä. Siitä vuodesta lähtien olen painanut tätä täysillä eteenpäin. Muutettuani takaisin Helsinkiin aloin tehdä musaa nykyisen tuottajani Janseurin eli Markus Hentusen kanssa, ja asiat ovat rullanneet hyvin eteenpäin!”

Musiikillinen esikuvasi?

”Mua on inspiroinut moni artisti, mutta suurin esikuvani on varmasti Ariana Grande. Olen nuorempana ottanut häneltä paljon esimerkkiä muun muassa laulutekniikassa ja koruissa, ja se näkyy omassa tekemisessäni nyt.”

Supervoimasi?

”Mun mielestä mun oma vahvuus on tietynlainen ajattomuus, ja yksinkertainen tyylikkyys. En koe tarvitsevani artistina mitään extraa ympärilleni, vaan tykkään yksinkertaisuudesta. Olen mielestäni artistina vaivattomasti ja simppelisti tyylikäs kokonaisuus.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Mä rakastan harmonioita, ja haluan tuoda niitä omaan musaan. Jos kuulisin mun biisejä ekaa kertaa, niin syttyisin ehdottomasti niille.”

Mikayla?

”Mun musiikki on sekoitus pehmeää r&b:tä ja tarttuvia pop-melodioita. Tykkään kirjottaa biisejä samaistuttavista aiheista, sydänsuruista selviämisestä voimaantumiseen. Mulle tärkeintä artistina on tarinoiden kerronta ja samaistuttavien fiilisten ilmaiseminen ja sanoiksi pukeminen. Mulle on myös tärkeää se, että voin toimia esikuvana kuuntelijoilleni, ja että joku voisi voimaantua musiikistani.”

 

Lisää luettavaa