Kuinka mies kirjoittaa tekstejä naisen laulettavaksi? Janne Sivonen kertoo Stellan version aiheesta

Melankolista suomirockiaan jo liki vuosikymmenen puurtaneen Stellan teksteistä löytyy paljon tummia sävyjä. Yhtyeen musiikki leijailee tuoreella Jokin on muuttumassa -albumilla uusiin suuntiin, joten onko lyriikoissakin tapahtunut muutosta? Jututettavana yhtyeen tekstivastaava Janne Sivonen.

Teksti: Mikael Helenius, kuva: Stefan de Batselier

Muutoksen tuulet puhaltavat Stellan maailmassa, vihjaa uusimman levyn otsikko. Jotain on kuitenkin vielä enemmän tapahtumassa, sillä Jokin on muuttumassa ei ole levyn koko nimi.

”Loppuosa kuuluu ’en vielä tiedä mistä sen vuoksi pitää luopua’”, kertoo Stellan teksteistä vastaava ja kitaristikollegansa Heikki Marttilan kanssa säveltäjänäkin toimiva Janne Sivonen.

”Moni laulu kertoo siitä hetkestä, kun tapahtuu jotain olennaista tai suuntaa muuttavaa, mutta josta ei osaa tarkalleen sanoa, mitä se tarkoittaa.”

Stellan edellinen levy Löytäjä saa pitää oli hyvinkin tummanpuhuva, jo kansikuvastaan lähtien. Aihioina liikkui paljon synkkiä ja vaikeita aiheita.

Rumbassa 9/08 julkaistussa haastattelussa Sivonen kertoi olevansa ”kausihullu” ja mielentilojensa vaihtelevan paljon. Kun uudella levyllä on suuri osa vaikeista aiheista karissut pois, voiko jotain päätellä tekstittäjän mielen liikehdinnästä?

”Kysymys on painopisteistä. Siitä, mitä maailmasta haluaa toimittaa, ja mistä haluaa kirjoittaa. En tiedä, ovatko omat mielentilat olleet sen huonompia tai parempia kuin aikaisemmin, enkä halua antaa painoarvoa pelkälle oman pään sisäiselle maailmalle. Yhä useammin laulunaiheita syntyy itsensä ulkopuolelta”, Sivonen sanoo.

”Vaikka uudella levyllä puhutaan iloisista asioista, vastakkaisen esimerkin antaa Keskipäivän demoni, jonka nimi on otettu suoraan Andrew Solomonin kirjasta.”

Masennuseepokseen pohjautuva kappale ei ole ainoa toisen tyylilajin populaarikulttuuriin linkittyvä kappale. Levyn ensisingle, teiniromanssin hekumallista maailmaa tekstissään käsittelevä Kutsumattomat vieraat jääkää kotiin soi tulevassa kotimaisessa nuorisoelokuvassa Roskisprinssi.

”Yritin mennä elokuvan maailman sisään. Hauska kokeilu, vaikkei se ollut minulle ihan ajankohtaisin”, 31-vuotias Sivonen naurahtaa.

”Meiltä pyydettiin omaa biisiä elokuvaan ja annettiin vaihtoehdoksi tehdä coverbiisi. Lupasimme tarjota, jos levyä tehdessä tulisi sopiva biisi. Ensin elokuvaa varten oli mietteissä Tästä syksy vasta alkaa, jonka kirjoitin luettuani elokuvan käsikirjoituksen. Tuli kuitenkin fiilis, ettemme halua julkaista sitä ensimmäisenä singlenä. Kutsumattomat vieraat on meiltä yllättävämpi kappale, joten tarjosimme sitä. Leffaväki oli innoissaan.”

Aikaisemmin mainituista päänsisäisiä maailmoja on teksteihin ollut tarjoamassa myös kirjailijana, tekstittäjänä ja artistinakin tuttu Inka Nousiainen. Hän kirjoitti yhteistyössä Sivosen kanssa puolet levyn teksteistä.

”Teimme Inkan kanssa edellislevylle kolme tekstiä yhdessä. Silloin huomasin, että on mukavaa tehdä tavallisesti niin yksinäistä juttua toisen kanssa, kun sai jutella asioista. Osa ideoista lähti Inkalta ja osa minulta. En osaa sanoa, keneltä mikin pohjaidea lähti mihinkin biisiin, mutta aiheen piti olla molempien kannalta tärkeä. Muuten niitä ei tullut kirjoitettua loppuun.”

Yksi mielenkiintoinen seikka tarinavetoisia tekstejäkin kynäilleen Sivosen kohdalla on tekstien esittäjän eriävä sukupuoli. Miesartistit asettuvat laulaessaan vain harvoin naisen asemaan, eivätkä aina kovin onnistuneesti. Miten tämä on vaikuttanut teksteihin?

”Aluksi en hirveästi kiinnittänyt siihen huomiota. Aloitin laulujen kirjoittamisen kuitenkin melko pystymetsästä. Minulla ei ollut ensimmäistä levyä tehdessä minkäänlaista käsitystä tekstien kirjoittamisesta. En verrannut omia tekemisiä muiden kirjoittamisiin, enkä myöskään kauheasti joutunut miettimään, että ’en minä näitä esitä, vaan naislaulaja’.”

”Sittemmin olen huomannut, että jos itse olisi ollut kappaleiden laulusolistina, olisin kirjoittanut vähän eri tavalla. Vaikka laulujen teksteissä laittaa usein oman persoonansa vahvasti peliin, sen tiedostaminen, että kirjoitan ne toisen laulajan esitettäviksi, tekee prosessista terveempää. Joutuu väkisinkin pohtimaan tekstin sisältöä muutenkin kuin itsensä kautta.”

Lue loput haastattelusta uusimmasta Rumbasta 7/11. Kuuntele Jokin on muuttumassa Spotifysta.

Vaan kuka on tämä laulajatar, jolle Sivonen tekstinsä tekee? Osallistu kilpailuun ja voita levy!