DJ Massimo julkaisee ensi yönä odotetun tuottajalevynsä: ”Ihan yhtä pitkään ei Iisakin kirkkoa seuraavalla kierroksella rakenneta”

Massimo kertoi levyn tekemisestä Rumballe.

DJ Massimon tuottajalevy ja samalla miehen debyyttialbumi oman nimen alla eli MZMO ilmestyy 30. huhtikuuta eli tasan puolen yön maissa kello 00.00.

Albumilta on julkaistu kolme singleä tätä ennen. Kaiken kaikkiaan levyltä löytyy kymmenen biisiä, joilla jokaisella kuullaan kotimaisen räpin huippuja. Päätimme ottaa yhteyttä DJ Massimoon ja kysyä, miten vieraat valikoituivat ja mistä lähti idea siihen, että vinyyliversio albumista ilmestyi jo pari viikkoa ennen suoratoistoversiota – yleensähän julkaisut menevät toisin päin

Haastattelun löydät alta.

Levylläsi on vierailijoita melkoinen joukko. Onko ketään, joten et saanut jostain syystä mukaan, mutta olisit niin halunnut?

”Muutamaa harmillista poikkeusta lukuun ottamatta lähestulkoon kaikki levylle anelemani tahot hyppäsivät kyytiin, mistä olen vieläkin vähän hämilläni. Toki tällaisissa projekteissa tulee vääjäämättä napattua muutama L, mutta melkein kaikkien levyltä pois jääneiden kanssa on jo jonkinlaista yhteistyötä vireillä, joten tarkempi erittely ei liene tässä yhteydessä tarkoituksenmukaista.”

Kenen/keiden mukana olo oli tärkeintä koko projektin onnistumisen kannalta?

”Kyseessä on kaikesta konseptuaalisesta erikoisuudestaan huolimatta hiphop-tuottajalevy, joten MZMO LP:tä kantavat ensisijaisesti tuottaja ja fiitit. Valmistumisen kannalta olennaisen – jopa kriittisen – osatekijän muodosti Joku Roti -ympyröissä ja muualla meritoitunut miksaaja ja ääniasioiden yleismentori Ilari Autio, jota ilman koko lätty olisi saattanut jäädä koneelle tai olisi ainakin ääniteknisesti merkittävästi huonompi. Tuotannolliseen laatuun vaikutti jälkikäsittelyvaiheessa huomattavasti myös levyn masteroinut Visa Mäkinen.”

Laskimme, että levyn yli 20 vierailijan joukossa ei ole yhtään naista. Mikä on syy tähän?

”Sukupuolijakauma ei vaikuttanut levyn pitkän valmistusprosessin aikana missään vaiheessa relevantilta seikalta, eikä lopulliseen kokoonpanoon ole tästä perspektiivistä mitään erityistä syytä. Vierailijakaarti koostuu pääasiassa artisteista, joiden kanssa olen keikkaillut ja kiertänyt ja joiden biiseillä olen vieraillut. Mainittakoon nyt kuitenkin, että kahdesta MZMO:lle suunnittelemastani naispuolisesta visiitistä ensimmäinen tyssäsi kyvyttömyyteeni saada lauluraidat toimimaan haluamallani tavalla ja toinen siihen, että olin liikkeellä liian myöhään – en yksinkertaisesti enää kehdannut kysyä arvostamaani tyyppiä mukaan, kun biisin olisi pitänyt olla masterointikunnossa vajaassa kahdessa viikossa.”

Nykyisin digiversio ilmestyy lähes aina ennen vinyyliversiota. Sinun tapauksessasi vinyyliversio julkaistiin ennen digiversiota. Oliko tällainen järjestely sinulle selvä jo alusta alkaen?

”Järjestys vaikutti erityisen sopivalta levyn DJ-vetoisuuden huomioon ottaen ja toimi samalla pienenä arvostavana nyökkäyksenä vinyyliä kuluttavien ennakkotilaajien suuntaan. Itselleni diginä julkaisemattoman vinyylin ostajalleen tarjoama yllätysmomentti tuntui mukavalta takaisinheitolta aikaan, jolloin kokonaisen pitkäsoiton saattoi kuunnella ennen ostopäätöstä ainoastaan levykaupan soittimesta.”

Tämä on ensimmäinen tuottajalevysi, ja levyä on saatu odotella pitkään. Milloin voimme odottaa seuraavaa DJ Massimo -levyä?

”Ensimmäiseksi rodeoksi MZMO oli varsin opettavainen niin tuotantopuolella kuin promootiohommienkin suhteen ja jätti halun venyttää aavistuksen tavanomaisesta poikkeavaa tuotantotapaa myös räpin ajoittain ahtaiden genresääntöjen ulkopuolelle. Lisäksi levyltä jäi yli aika paljon enemmän tai vähemmän valmista materiaalia, joten voin hyvillä mielin todeta, että lisää on tulossa. Ajankohdan tai julkaisuformaattien kaltaista tarkempaa dataa en vielä tässä vaiheessa voi antaa, mutta ihan yhtä pitkään ei Iisakin kirkkoa seuraavalla kierroksella rakenneta.”