Donald Trump allekirjoittaa tänään lain, joka siirtää Yhdysvaltojen musiikkiteollisuuden nykyaikaan

Mukana allekirjoitusseremoniassa ovat muun muassa Kanye West sekä Kid Rock.

11.10.2018

Rolling Stone uutisoi hiljattain, että The Music Modernization Act -niminen tekijänoikeuksiin liittyvä lakialoite allekirjoitetaan tänään torstaina Yhdysvalloissa. Lakialoitteessa on kyse musiikkiteollisuuden tekijänoikeuslainsäädännön päivittämisestä digiaikaan. Musiikkiteollisuuden johtajat ovat nimittäneet aloitetta historialliseksi.

Lakialoitteen tarkoitus on siirtää tekijänoikeuslainsäädäntö digi- ja erityisesti suoratoistoaikaan. MMA sisältää tähän liittyen kolme avainkohtaa: ”pitää huolta siitä, että lauluntekijät ja artistit saavat rojalteja lauluista, jotka on äänitetty ennen vuotta 1972, varmistaa rojaltejen jakaminen (myös) musiikkituottajille sekä suoratoistopalveluiden lisenssi- ja rojaltisääntöjen päivittämisen siten, että oikeudenhaltijoille maksetaan tehostetummassa/virtaviivaisemmassa muodossa pääosin perustamalla itsenäinen entiteetti, joka huolehtii suurimmasta osasta työtä”.

Käytännössä tämä siis tarkoittaa turvatumpaa toimeentuloa musiikintekijöille: heille tullaan maksamaan jatkossa enemmän korvauksia tekemästään työstään ja näin heillä tulee olemaan turvatumpi tapa kerätä itselleen ne tuotot, jotka heille kuuluvat.

Mukana allekirjoitusseremoniassa ovat Donald Trumpin ehkä kuuluisimpana muusikkotukijana julkisuudessa toiminut Kanye West sekä Kid Rock, joka Westin tavoin tuki Trumpia julkisesti tämän presidentivaalikampanjan aikana vuonna 2016.

Lisäksi tilaisuudessa ovat paikalla myös Recording Academyn toimitusjohtaja Neil Portnow sekä Recording Industry Association of American toimitusjohtaja Mitch Glazier.

Edustajainhuone hyväksyi MMA:n lakiesityksen alun perin huhtikuussa. Senaattiin se jatkoi syyskuussa, minkä jälkeen edustajainhuone hyväksyi vielä yksimielisesti senaatin version lakiesityksestä syyskuun puolivälin tienoilla. Nyt lain voimaantuloon tarvitaan enää presidentti Donald Trumpin allekirjoitus.

Lisää luettavaa