Kuka on Leijonien kultajuhlissa esiintynyt Gettomasa?

Gettomasa esiintyi Kaisaniemessä herätti internetin kiinnostuksen.

AOP

Leijonien kansanjuhla keräsi Helsingin ytimeen 50 000 juhlijaa ja kotikatsomoihin ties kuinka monta lähetyksen tuijottajaa. Kaisaniemessä esiintyneet JVG, Vesala ja Samuli Edelmann ovat ”koko kansan artisteja”, jotka eivät esittelyitä kaipaa.

Sen sijaan viimeisenä lavalle noussut Gettomasa tuntui herättäneen mielenkiinnon. Räppärin nimeä on googleteltu ahkerasti ja se on näkynyt Rumban vanhojen Gettomasa-juttujen lukukerroissa. Helpotamme Gettomasa-nälkää kokoamalla tähän tutustumispaketin nuoren jyväskyläläisen edesottamuksista.

Leijonien Juhani Tyrväinen heilutteli lavalla ”Gettomasa is Chosen One” -paitaa, ja kansanjuhlan päätteeksi hänen toiveensa toteutui: Gettomasa saapui lavalle ja esitti Lössi-kappaleen.

Chosen One on Gettomasan debyyttialbumin nimi. Vuonna 2016 ilmestynyt albumi ei menestynyt Suomen virallisella albumilistalla kovin kummoisesti: listaviikkoja kertyi kolme, paras sijoitus oli 18. Levyltä Youtube-singlenä julkaistu Pelkuri sen sijaan nosti Gettomasan nimen niidenkin räppiä seuranneiden huulille, jotka olivat onnistuneet missaamaan hänen aiemmat tekemisensä. Yhdeksänminuuttinen kappale on karuudessaan äärettömän koskettava tilitys alkoholisti-isästä. 400 000 kertaa Youtubessa kuunneltu biisi on suomiräpin moderni kulttihitti.

Viime vuonna julkaistu Lössi-single ja sen musiikkivideo olivat kuin keskisormi kaikkia räpin vallitsevia trendejä kohtaan. Aggressiivinen kappale yhdistettynä uhkaavaan videoon toimi ennemminkin aikamatkana 1990-luvun New Yorkiin. Jotain Gettomasa teki oikein: biisiä on kuunneltu Spotifysta yli viisi miljoonaa kertaa ja sanoituksia kuunneltiin korvat höröllään – kenelle itsevarma räppäri osoittaa sanojaan?

Samoihin aikoihin Oskari Onninen teki Gettomasasta kattavan henkilökuvan. Haastattelu julkaistiin Rumban 1/18 kansijuttuna. Lue haastattelu tästä.

Gettomasan toinen albumi Diplomaatti ilmestyi viime perjantaina. Sen avausbiisi Silmät toi räppärille ensimmäisen Suomen Spotifyn listaykkössijoituksen. Albumilta löytyy myös aiemmin singlenä julkaistut kesähittipotentiaalilla lastattu Muijii Stadis ja pehmeän puolen esittelyä kaihtamaton Enempää.

Kansanjuhlaa edeltänyt Helsingin-keikka oli All Day On -tapahtumassa Suvilahdessa aiemmin toukokuussa. Keikan jälkeen allekirjoittanut yritti vääntää rautalangasta, mikä tekee Gettomasasta niin suvereenin.

On korkea aika, että Gettomasa saa osakseen suurempaa huomiota. Se, että sen tekee totaalisen tinkimättömällä ja kenellekään kumartalemattomalla räpillä, on poikkeuksellista. Ja se tekee Gettomasasta poikkeuksellisen, chosen onen.