Kun suomiräpin kuvasto seksuaalisuudesta ja sukupuolesta alkoi kyllästyttää, Kuopus alkoi räpätä itse

Artisti-näyttelijä Kuopus tekee parhaillaan toista studioalbumiaan.

27.04.2024

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Annika Pudas, ja sen löydät täältä.

Räppiä ja spoken wordia tekevä Kuopus julkaisi perjantaina 26. huhtikuuta uuden singlen nimeltä Vuoksi. Pianovetoinen pop-balladi on toinen julkaisu hänen tulevalta kakkosalbumiltaan, jota artisti on työstänyt uuden rap- ja spoken word -lyriikan kirjoittamiseen myönnetyllä Koneen säätiön apurahalla. Biisin on tuottanut viulisti-säveltäjä Elia Lombardini.

Kuopus kertoo uuden kappaleen syntyneen toivottomuudesta muutoksen edessä, ja vieneen hänet kotikaupunkinsa maisemiin Vuoksen varrelle.

”Biisi kertoo voimista, jotka patoavat jokia ja tunteita, mutta jotka vielä murtuvat uusien virtojen tieltä; synnyttiin mahdottomaan, yllyttiin aallokkona”, Kuopus sanoo. ” Tässä biisissä ja koko tulevassa levyssä on pitkälti kyse tunteista, ja Elias jos kuka osaa tuottaa musiikillaan tunteita.”

Kuopus eli Pietu Wikström julkaisi debyyttialbuminsa Luottamus, kuritus + pus kesän lopussa vuonna 2020. Wikström tunnetaan myös näyttelijänä, joka on nähty muun muassa elokuvissa Tytöt tytöt tytöt (2022) ja Neljä pientä aikuista (2023).

Vuoksi-biisin musiikkivideon ovat toteuttaneet Iida-Liina Linnea ja Sofi Häkkinen.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Luureissa on soinut tänä keväänä Suisto ja Efka Crush. He ovat elektronisen musiikin uusia tulokkaita, joiden musassa yhdistyvät upeat soundit, ihana laulu ja kiinnostava lyriikka! Odotan sikana uusia julkaisuja ja keikkoja, Suiston keikalla olen ollut ja herranjumala se oli kuumaa!”

Mist sä tuut?

”Olen Kuopus eli Pietu Wikström, artisti ja näyttelijä. Teen runollista räppiä ja rimmaavaa spoken wordia. Olen alun perin kotoisin Imatralta Vuoksen varrelta, ja teatterin ja esiintymisen kautta päädyin kirjoittamaan riimejä ja tekemään musaa.”

”Tutustuin lukiossa viulisti-säveltäjä Elias Riipiseen eli Elia Lombardiniin, ja lukioajoilta lähtien yritimme aina välillä väsätä jotain yhdessä. Vuonna 2018 aloin löytää omaa tyyliäni ja aiheitani, ja silloin löysimme Eliaksen kanssa myös meidän yhteisen sävelemme. Lisäksi olen tehny Pusikatti-ep:n Kelielin eli Eliel Tammiharjun kanssa, ja tulevalla levyllä on pari uutta tuottajaa.”

Kuopuksen uusi single hakee lohtua luonnonvoimista. Kuva: Jani Kautto

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Olen jo ala-asteella kitaraa soittaessani ja Guns N’ Rosesia fanittaessani haaveillut rokkitähteydestä, mutta yläasteella genret vaihtuivat ja aloin kirjoittaa räppiä pöytälaatikkoon. Vuonna 2017 kirjoitin lähinnä enää runoja, mutta sitten kyllästyin lopullisesti suomiräpin yleiseen kuvastoon mm. sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Päätin, että on pakko alkaa itse räpätä ja tehdä se toisin.”

Musiikillinen esikuvasi?

Pyhimys on varmaan artisti, joka on vaikuttanut miun tekemiseen vuosien varrella kaikkein eniten. Pyhiltä, Huge L:ltä, Heikki Kuulalta yms. olen aikanaan saanut kipinän suomiräppiin, ja oppinut paljon siitä, miten kieltä voi musiikissa käyttää. Nykyään näiden tyyppien musa tuntuu itselle turhan kyyniseltä ja katkeralta, ja uudet vaikuttimet omaan musaan ovat jo pitkään tulleet muualta.”

Supervoimasi?

”Kuopuksen supervoima on läsnäolo. Se kuuluu musassa ja tuntuu keikoilla. Ajattelen, että olen sanoissa läsnä ja tosi paljaana. Pakko olla rehellinen ja herkillä sille, mitä mussa ja ympärilläni tapahtuu.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Jos kuulisin Kuopusta nyt ekaa kertaa, rakastuisin varmaan siihen, miten sanoilla, sävelillä ja soundeilla voi saada tunteita liikkeelle. Musa ei silti ole vakavaa; se leikkii ja nauraa myös itselle. Tietty queer-tyyppinä ja suomiräpin diggarina rakastuisin myös siihen, että musiikissani lyyriseen taitoon ja rimmailuun yhdistyy itseäni puhuttelevat maailmat ja musiikissa yleisesti vähemmän edustettuna oleva kuvasto.”

Kuopus?

”Kuopus on pehmeämpää vaihtoehtoräppiä suoltava ihana, söpö ja välillä aika diippi ja melankolinenkin artisti. Kuopus on myös suomenkielisen levytetyn spoken wordin uranuurtaja. Kuopuksessa tärkeintä on sanojen leikki. Riimien kirjottaminen on niin ihmeellistä; kun alan kirjoittaa niitä, en voi yhtään tietää mihin ne tulevat johtamaan. Ne alkavat viedä tekstiä mennessään, ja yks kaks olenkin kirjoittanut kaiken oleellisen ja löytänyt itsestäni ja maailmasta jotain, mitä en olisi välttämättä edes tajunnut ilman niitä riimejä. Viime aikoina olen keskittynyt musassa aika paljon tunteisiin, ja seuraava levy Suku, suru jne. ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.”

Lisää luettavaa