”Miten niiden perinteisten arvojen kävis jos kaikki valta oliskin vaihteeks matriarkkojen käsis?” kysyy Paleface

Paleface kyseenalaistaa ummehtuneita sukupuolirooleja.

09.03.2023

Eilen vietettiin kansainvälistä naistenpäivää. Paleface julkaisi sen kunniaksi kappaleen nimeltä Mikä susta tulee isona, jossa vierailee laulaja-lauluntekijä Ylva Haru. Kappaleen on tuottanut Santeri ”MD$” Kauppinen, kuten koko tulevan albuminkin.

Kuten toissapäivänä kerroimme, samalla ilmestyi Palefacen tulevan albumin taustoja ja teemoja kartoittavan Autofiktio-podcastin ensimmäinen jakso. Artistin Autofiktio-albumi julkaistaan 24.3., ja eilen ilmestynyt kappale on sen kolmas single. Aikaisemmin albumilta on kuultu isille ja pojille omistettu vaikenemisen kulttuuria käsittelevä Miehet ei itke -kappale, ja lähiöelämään liittyviä ennakkoluuloja pohtiva Malmin ääni -single yhdessä Graciaksen kanssa.

Paleface kertoo ihastuneensa jo vuosia sitten Ylva Harun vuonna 2016 julkaistuun debyytti-ep:seen. Nyt hän sanoo olevansa kiitollinen siitä, että eilen julkaistun kappaleen suhteen oltiin kärsivällisiä: kokonaisuus on vähäeleinen ja intiimi, mutta voimakas.

”Biisihän on periaatteessa akustinen folk-balladi, ilman räpille tyypillisiä isoja rumpuja”, Paleface sanoo. ”Musta tässä on vahvaa crossover-potentiaalia. Toivon, että biisi voisi murtautua suomiräpin kapean boksin ulkopuolelle ja saada soittoja myös muissa kanavissa, laajemmalle yleisölle.”

Kappaleen suurena teemana toimii sukupuoliroolit. ”Mikä susta tulee isona” Paleface kysyy, ”ihana prinsessa” vai ”yritysjohtaja”? Pohjustuksena pohdinnoilleen Paleface kertoo asettuneensa aiheen äärelle kahden tyttärensä näkökulmasta, ja miettineensä minkälaisessa maailmassa he tulevat kasvamaan.

”Se maailma on paljon armollisempi, kuin vaikka se maailma jossa tyttöjen isoisoäidit kasvoivat, mutta silti paljon on vielä vinossa ja isän huoli on välillä kova.”

Se huoli todella kuuluu kappaleen sanoituksissa. Pölyttyneitä ja kulmikkaita muotteja kyseenalaistaen Paleface käy läpi epätasa-arvoisten asetelmien ja perinteisten arvojen järjettömyyden, valaisten kuinka absurdeja raameja olemme yhteiskuntana asettaneet eri sukupuolille. ”Käppäukkojen” ruotuun pistämisestä ja vallanhimon suitsimisesta Paleface jatkaa sukupuolen määrittelyyn, jonka jotkut uppiniskaisesti väittävät olevan pääteltävissä esimerkiksi fyysisen kehon ulkomuodosta tai yksittäisistä kehonosista. Todellisuudessahan sukupuolen tulisi olla jokaisen itse määriteltävissä, ja se päätös tapahtuu ”korvien, ei jalkojen välis”, kuten Paleface asian ilmaisee.

Kappale on erinomainen tuen osoitus sukupuolen moninaisuudelle ja jokaisen ihmisen oikeudelle päättää itse omasta identiteetistään, mutta lisäksi Paleface tekee näkyväksi sen, että epätasa-arvoisten rakenteiden edelleen vaatiessa purkamistaan jokainen tuen osoitus tulee tarpeeseen – etenkin kun se tulee ihmiseltä, jolla on käytössään asema ja alusta, jolta lausutut sanat oikeasti kantautuvatkin johonkin. Ylva Harun haaveellinen kertosäe tukee kappaleen kiihkeää viestiä, ja jättää mieleen leijailemaan kysymyksen: miltä näyttäisi huominen ilman pelkoa?

Autofiktio-podcast-sarja on tehty yhdessä uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattoman monialajärjestön ja kansalaisliikkeen Setlementtiliiton kanssa. Sarja pitää sisällään 11 jaksoa, jotka ilmestyvät Podplay-alustalle joka keskiviikko 17.5. asti. Ensimmäisessä jaksossa vierailee Helsingin Tyttöjen Talon ohjaaja Anniina Väisänen, ja käsittelyssä ovat Mikä susta tulee isona -kappaleen teemat.

Lisää luettavaa