”On ihan OK olla laiska” – IRZ voitti Taco Bellin biisikilpailun

Taco Bellin heinäkuussa järjestämän biisikisan voittajakappale julkaistiin eilen.

Sitä ei ehkä ihan ensimmäisenä arvaisi, kuinka tacoihin ja burritoihin erikoistunut meksikolaistyylinen pikaruokaravintolabrändi liittyy tamperelaiseen 21-vuotiaaseen artistiin nimeltä IRZ, mutta yhteys ei ole niin kaukaa haettu kuin miltä kuulostaa. Heinäkuussa järjestettiin nimittäin Bring the Heat -niminen biisikisa, jossa Taco Bell haki uutta rap/R&B-lupausta, ja sen voittajakappale on eilisestä lähtien ollut kuunneltavissa. Voittajan valitsivat yhdessä kisan tuomarit DJ Mista S, DJ Supertyyli sekä artisti Mauton.

IRZ, oikealta nimeltään Iiris Ryhänen, on soulia ja vaihtoehtoista R&B:ta tekevä artisti, joka voitti Taco Bellin kilpailun kappaleellaan Lazy. “Lazy kertoo siitä, että on ihan ok olla laiska. Se on mielestäni viesti, joka tällaisessa suoritusyhteiskunnassa on hyvä sanoa ääneen”, toteaa IRZ.

IRZ:n kappaleen sanoma onkin enemmän kuin tarpeellinen yhteiskunnassa, jossa kohtuuttomien paineiden kasaantuminen sekä sokean suorittamisen alle uupuminen ovat arkipäivää. Biisi huokuu hunajaista huolettomuutta, joka kapaloi kuulijansa miellyttävän levolliseen pumpuliin, tuntumatta kuitenkaan missään nimessä kädenlämpöiseltä. Lazy on nimittäin pehmoisesta tekstuuristaan huolimatta iskevän osuva, sillä se nostaa lempeyden kautta esiin tärkeän ajatuksen pysähtymisen merkityksellisyydestä.

Kappaleen äänimaisema on pehmeän untuvainen, kuin musiikillinen versio niistä ajattomista ja autuaista sunnuntai-iltapäivistä, jolloin alkavan viikon velvollisuudet eivät vielä pääse lävistämään raukeaa onnellisuuskuplaa. Tästä mielikuvasta kiitokset voi osoittaa nuorelle nousevalle tuottajalle nimeltä Gas Gas, joka vastaa Lazyn tuotannosta. Funkahtava tausta soljuu saumattomasti yhteen IRZ:n kirkkaan ja korkealla leijailevan äänen kanssa.

Lazyn julkaisee ennen kesää lanseerattu levy-yhtiö Havoc, joka haluaa yhden hitin ihmeiden sijaan keskittyä hyvään musiikkiin.