Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Juho Raja, ja sen löydät täältä.
Itsenäinen artisti-tuottaja Tikari tunnettiin aiemmin nimellä DJ Tikari III, mutta kuluneina vuosina entinen dj on yksinkertaistanut nimeään ja keskittynyt levyjen pyörittelyn sijaan musiikin tekemiseen. Hän julkaisi uusimman singlensä Puhdasta ja kultasta perjantaina 9. helmikuuta. Julkaisulta löytyy myös kappaleen chopped & screwed -versiointi.
Uuden julkaisun tuotannosta vastaavat Seattlesta kotoisin oleva ja Tokiossa asuva Marcus D sekä Texasin Dallasista tuleva Megatrong. Single edeltää Tikarin tänä vuonna julkaistavaa Tikaroksen tarina -albumia, jonka tuotannon Tikari on monista muista julkaisuistaan poiketen jättänyt pitkälti muiden käsiin.
”Siinä missä räppärit yleensä vertaavat naisia autoon, tällä kappaleella Tikari vertaa itseään autoon. Muita kappaleen kantavia teemoja ovat yhteiskunnan asenteet, odotukset ja niihin vastaaminen”, Tikari kuvailee biisiä.
Ysärin länsirannikkotyyleistä ja eteläräpistä vaikutteita ottavan Tikarin debyyttialbumi 25% ilmestyi vuonna 2019 ja seuraava levy Rollo G-Funk pari vuotta myöhemmin. Viime vuonna hän tuotti kaksi kappaletta Joku Roti Mafian Swängin’ kakskytä -albumille, ja hänen skrätsejään kuultiin viime syksynä Phunky Mr. Olavin Elämää eteläpuolella -levyllä ja alkuvuodesta Repe Vortexin ja Killa Knatin Täyskirjoherruus-kokonaisuudella.
Mikä soi napeissa just nyt?
“Eniten on soinut viime viikkoina uusi tuttavuus, räppäri Bruiser Wolfin tuore albumi My Story Got Stories. Upean omaleimainen tyyli puhuttelee, aivan kuin joku olisi naittanut yhteen Suga Freen tyylit ja Too Shortin tarinat, mutta vähän kotikutoisemmalla tavalla ja soundeilla.”
Mist sä tuut?
“Rovaniemellä olen suurimman osan elämästäni viettänyt, tosin tänä vuonna tulee ensimmäinen kymmenen vuotta täyteen Turussa, mihin muutin opiskeluiden perässä ja jämähdin. En tiedä kuinka monta vuosikymmentä pitää asua, että passiin leimataan turkulainen, ehkä sitä ei tehdä koskaan – Rovaniemi ja lappilaisuus edelleen kulkee syvällä verissä, määrittelee paljon askelta ja tekemistä pitkin maailmaa.”
Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
“Varmaan kun aikoinaan tiskijukkaili, keräili levyjä ja siinä samalla tutustui paremmin hiphopiin, niin ymmärsi että haluaa aika lailla täysin marinoitua ko. skenessä. Tällainen artistiuus on yksi sen ilmentymä. Tuntuu hyvältä olla osa samaa kulttuuris-historiallista jatkumoa. Kun tekee samoja asioita kuin artistit, joita katsoo ylöspäin, niin saattaa hyvällä lykyllä kokea samoja fiiliksiä.”
Musiikillinen esikuvasi?
“Pakko varmaan tähän vastata DJ Screw, sillä hän on tutustuttanut kovaan räppiin niin Chapter-mixtapejen kuin levyjensä kautta. Kokonaisen upean tyylin innovaattori, joka saa miettimään jokaista omaa biisiä tehdessä: ’Miltä tämä kuulostaisi hidastettuna?'”
Supervoimasi?
“Syljen lyyristä tulta kuin Human Torch konsanaan. Ehdottomasti paksu ja kova iho kuin The Thingillä. Vahva tee-se-itse -tatsi, teen ja venyn vähän kaikkeen kuin Mister Fantastic. Tämä kaikki tosin niin hyvässä kuin pahassakin; en koe miellyttämisen tarvetta, hio virheitä, ja joskus olisi ihan hyvä ulkoistaa enemmän tekemistä muillekin. Osaan nykyään myös kadota kuin Invisible Woman, jos joku sattuu kysymään keikalle. Arkielämä pitää aikuisen jäbän kiireessä, hitto!”
Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
“Varmaan smuuttiin ja rehelliseen ulostuloon, johon sekoittuu lappilaista melankoliaa, mutta toisaalta myös aurinkoista West Coastia aika ajoittain. Musaan, jota voi luukuttaa autossa kello viisi aamulla kun koko muu kaupunki nukkuu.”
Tikari?
“Kirjoitan kappaleissani tarinoita yleensä omasta koetusta ja menneestä elämästä, koska se on tutuinta ja jälkiviisaus on helpompaa kuin mikään muu viisauden muoto. Pyrin aktiivisesti tekstissä etsimään myös eräänlaista lyyristä kultaista risteyskohtaa: miten voin artistina sanoa mahdollisimman vaikeita asioita mahdollisimman yksinkertaisella tavalla, niin että yleisö vielä ymmärtää jutun juuren.”