Sitkeät skotit asialla: onko vuoden 2004 jättimenestyksestä jäljellä enää savuavat rauniot?

20.08.2013

Franz Ferdinand esittelee NPR Musicin sivuilla uutta levyään. Kiinnostaako se ketään, se jää nähtäväksi.

Kuva: Wikipedia

Franz Ferdinandin nimetön, vuonna 2004 julkaistu debyyttilevy nosti yhtyeen vuosituhannen alun suureksi tapaukseksi. Albumi on nykyään myynyt sellaiset 3,6 miljoonaa kopiota. Levy sai kriitikot polvilleen, ja NME niputti Franz Ferdinandin vaatimattomasti samaan jatkumoon Beatlesin, Rollareiden, Sex Pistolsin ja The Whon kanssa. Melkoista meininkiä. Noihin aikoihin yhtye vieraili ainokaisen kertansa Suomessa, kun bändi esiintyi vuonna 2005 Ankkarockissa.

Vaan mitä tuosta hypestä on jäljellä? Ainakin suunta on ollut selvä. Vuonna 2005 julkaistu kakkoslevy You Could Have It So Much Better nousi brittilistan ykköseksi, mutta albumi putosi lähiviikkoina sijoille 20–40. Kolmatta albumia saatiin odottaa neljä vuotta, ja vuonna 2009 julkaistu Tonight: Franz Ferdinand muistetaan etenkin siitä, että se putosi Yhdysvaltain albumilistalla yhdeksänneltä sijalta heti seuraavalla viikolla sijalle 59.

Tonight: Franz Ferdinandin jälkimainingeissa orkesteri harkitsi lopettavansa. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan yhtye sai kuin saikin puserrettua neljännen levyn markkinoille. Right Thoughts, Right Words, Right Action julkaistaan 26. elokuuta.

Nyt levyn voi tarkastaa jo etukäteen NPR Musicin First Listen -sivulta. Onko vuosituhannen alkupuolen kuumalla skottibändillä vielä panoksia lippaassa? Löytyykö indierock-setämiehille vielä tilaa 2010-luvulla? Seurataan tilannetta.

Lisää luettavaa