”Sopivan naiivi ja samaistuttavan kyyninen” – haastattelussa Kakku, joka ihailee suomiräpin taitavia lyyrikoita

Kakku nousi esiin Monspin ensimmäisen bootcampin kautta.

01.10.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Minkki, sen löydät täältä.

Tänään musiikillisesta polustaan kertoo Kakku, joka julkaisi kaksi viikkoa sitten uusimman kappaleensa Movetron. Alun perin Monspin ensimmäiseltä bootcampilta ponnistanut räppäri julkaisi tämän vuoden maaliskuussa debyyttisinglensä sooloartistina – kyseisessä Mimmi Dj -kappaleessa vieraili Heikki Kuula.

Mikä soi napeissa just nyt?

Melanie C:n I turn to you bängää. Olen viime aikoina ollut nostalgiapäissäni ja kuunnellut paljon nuoruusmusiikkia: PMMP:tä, Nylon Beatia, Crashia. Tykkään myös vanhasta iskelmästä ja bossanovasta. Hyvin monenlaisesta musiikista. Rosita Luun materiaali on ollut uusi löytö, Kuollut monta kertaa ja Äiti ovat mun lempparit tällä hetkellä.”

Mist sä tuut?

”Olen Raumalla syntynyt milleniaali. Monen mutkan kautta asun nyt keskellä Kalliota. Lapsena ja nuorena olin aina joko matkalla koulusta tennistreeneihin tai soittotunnille. Olin lukutoukka jo pienestä ja hyllyt täyttyivät Aku Ankan taskukirjoista. Kun suomiräppi kolahti kovaa täysi-ikäisyyden kynnyksellä mun party trick oli, että osasin aina kaikki lyriikat.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Kun kuulin ekaa kertaa oman demoni tuntui kuin olisi tullut kotiin. Se tuntui merkitykselliseltä ja tärkeältä, joltain mikä on vaan mun. Kun kuulin, että tekstit resonoivat muissakin, tekeminen sai uudenlaisen ulottuvuuden. Ystävän kehotuksesta hain Monspin ekalle bootcampille ja ensimmäinen julki tullut biisi oli jo tosi laadukkaasti tuotettu. Se sai mukavasti huomiota alan ihmisissä ja sitä kautta päädyin juttusille Universalille. Nyt saan julkaista musiikkia Johanna Kustannuksen kautta. Se tuntuu uskomattomalta ja myös siltä, että näin sen piti mennäkin.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Näitä on varmasti useita. Kaikki kovat lyyrikot, joita suomiräpissä löytyy useita. Heikki Kuula, Asa, Pyhimys, Huge L. Rakkaus stemmoihin: Destiny’s Child, Ultra Bra, PMMP. Vaikutteita ovat antaneet myös orkesterimusiikin ja klassisen musiikin parissa vietetyt vuodet. Räppääminen on stemmojen lisäämistä taustan päälle. Olen jälkeenpäin tajunnut, että tätähän mä olen treenannut koko elämäni.”

Supervoimasi?

”Kukaan muu ei ole minä, eikä kanna sisällään juuri näitä tarinoita. Musta tuntuu että olen samaan aikaan nuori ja vanha sielu. Sopivan naiivi ja samaistuttavan kyyninen.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Se on jotain uutta, mutta muistuttaa myös jostain tutusta.”

Kakku?

”Pyrin elämään elämääni niin, että kiinnitän huomiota asioihin, painan niitä muistiin, suodatan ja luon niistä uutta ja kommentoin näkemääni ja kokemaani. Teen tarinoita ja tunnelmia eetteriin ja jään seuraamaan niiden matkaa. Se on lähimpänä taikaa, mitä olen elämääni löytänyt.”

Lisää luettavaa