Sydänjuurakoiden läpi juhliin kuokkimaan – indiepopin ystävät hurmannut Lyyti laulaa toiveista ja helyistä

Laulaja-lauluntekijä Lyyti julkaisi toisen albuminsa.

12.09.2021

Laulaja-lauluntekijä Lyytin toinen albumi ilmestyi perjantaina. Toiveet ja helyt -levyltä on aiemmin tänä vuonna kuultu epävarmuuden ja toivon rajamailla leikittelevä Puhalla ja toivo, uupumusta käsittelevä Mihin voi soittaa?, sekä viimeisenä elokuun loppupuolella julkaistu raastava ja liikuttava Karkauspäivä. Lyyti, oikealta nimeltään Lydia Lehtola, levyttää Luova-levymerkille, ja aloittaa uuden albumin myötä keikkakiertueen, jolle mukaan lähtee Jukka Nousiainen & Kumppanit. Albumin tuotannosta vastaa Litku Klemetistäkin tuttu Pekka Tuomi.

Albumin teemoja ajatellen sen nimi ei voisi olla osuvampi. Vaikka levyllä vellovat voimakkaina tunteet kuten suru, väsymys, ikävä ja lohduttomuuskin, kimmeltää niiden vastapainona kristallinkirkas toiveikkuus. Vaikka kaikki itsestä olisi haudattu syvimpään pohjamutaan, väreilee jossakin voimattomuuden alla ikuinen häivähdys huomisesta. Välillä se on pelkkä harsomainen henkäys, välillä villisti tempoileva myräkkä.

Haavoitetuksi tulemisen ja uteliaana uusien, potentiaalisesti vaarallisten tilanteiden lähestymisen välinen ristiriita nousee toistuvasti esiin. Luovuttaako, koska aiemmin sattui, vai onko juuri se syy yrittää uudestaan? Jäädäkö turvallisille vesille kellumaan, vai juostako paljain jaloin kohti tuntematonta, luottavaisena niin kauan kuin suinkin voi?

Kysymykset typistyvät lopulta teoreettisiksi, koska vastaus on sisäänrakennettuna Lyytin kappaleisiin. Luovuttaneesta lähtökohdasta ei syntyisi näin intohimon värittämää musiikkia, eikä ihmisellä olisi edellytyksiä selviytyä, jollei sen luontoon kuuluisi taipumus tutkia ja tunnustella, uudestaan ja uudestaan, vaikka välillä ottaisi osumaa.

Niin, ne osumat. Ja kipu. Levyllä käsitellään hengästyttävän hienojen luontoon pohjaavien vertauskuvien kautta sitä, miltä tuntuu olla rikki ja miltä tuntuu toipua. Käsi kädessä kulkevat ikirouta ja ihmiskeho, pelko velloo kalliojyrkänteiden reunalla ja linnun siiveniskut muodostavat kiihkeän odotuksen, jonka palkintona odottaa vapaus.

Samalla vaikeat tunteet ovat kuitenkin myös jotain niin tavanomaista ja kaikille yhteistä, ettei niiden varaan välttämättä kannata rakentaa yhtään mitään. Jokainen voinee itse päättää, kokeeko ajatuksen lohdullisena vai ei – siis sen, ettei juuri omalla tuskalla kaikesta sen intensiivisyydestä huolimatta välttämättä ole mitään merkitystä. Kaikki menee ohi, eikä kaikki kipu suinkaan jää historiaan.

On kuitenkin korostettava, että sydän sykkii voimakkaana ja elinvoimaisena läpi levyn. Biiseissä on jotain vallatonta, hurmaavaa, vapauttavaa.

Albumin nimestä kun aloitettiin, voidaan siihen myös päättää. Toiveet käsiteltiin jo, mutta helyt ei. Lyytin musiikki on liikuttavan kaunista, ja sen uumeniin kiedotut kuohuvat tunteet mieleenjääviä. Kappaleita on helppo hyräillä jo parin kuuntelukerran jälkeen, mikä saattaa johtua siitä, että niissä tavoitetaan ihmisen sisältä jotain niin universaalia, että sen tunnistaa kuulijana heti.

Mutta se, mikä todella tekee kokonaisuudesta ainutlaatuisen, on muoto, johon se on kääritty. Kappaleet ovat sanoituksiltaan kuin runoja, joiden sisältä löytyy joka lukukerralla uusia notkelmia, ja sovituksiltaan kuin seikkailuja, jotka auttavat hahmottamaan kaikista sekopäisimpinäkin vellovat tunteet ympäröivän maailman kautta hieman selkeärajaisempina ja siedettävämpinä. Sielussa asti sykkivät melodiat ja pyörretuulen lailla tanssivat sävellykset mukailevat Lyytin monipuolista ääntä, joka liekehtivällä varmuudella johdattelee läpi eri ulottuvuuksien. Nämä ominaisuudet eivät ole helyjä, ne ovat aarteita.

Kuuntele levy ja tarkista tarkat keikkapäivämäärät alta.

 

Toiveet ja helyt -levyjulkaisukiertue 2021, mukana Jukka Nousiainen & Kumppanit

18.9. Lutakko, JYVÄSKYLÄ
22.9. Tirra, LAHTI
23.9. Pakkahuone, TAMPERE
25.9. Dynamo, TURKU (soolo)
16.10. Korjaamo, HELSINKI
7.11. Kulttuuritehdas Siihtala, JOENSUU

Lisää luettavaa