Paholaisen musiikkia ja kesäyönä akkarilla soitettuja biisejä – vaikutteet Irma Agiashvilin musiikin takana

19.04.2016

Irma Agiashvili julkaisi Behind Space -albuminsa viime perjantaina. Johnny Lee Michaelsin tuottama levy sisältää laulaja-lauluntekijän ajattomia kappaleita, jotka liikkuvat tyylillisesti aina bluesista rokkiin ja folkista vaihtoehtopoppiin.

Pyysimme Agiashvilia listaamaan suurimmat musiikilliset vaikuutteensa soittolistaksi.

The Sounds: Rock’n Roll

“Taisin tajuta ensimmäistä kertaa, mistä rokissa on kyse, kun näin tämän yhtyeen ja eritoten keulakuvansa Maja Ivarssonin livevedon Helsingin Nosturissa. Olin silloin 22-vuotias. Näin jossain myöhemmin laulajan haastattelun, jossa hän kuvailee rock’n’rollin olevan paholaisen musiikkia – se provosoi ja saa ihmiset hermostumaan, hyvällä tavalla. Juuri tuon vaikutuksen alaisena jäin notkumaan keikan jälkeen Nosturin pää huumaantuneena juuri koetusta ruotsalaisten rokki-invaasiosta – ja kannatti, sillä hetken päästä pääsimme kaverini kanssa täysin sattuman kautta moikkaamaan ja kiittämään bändiä. Onhan tuossa paljon Blondieta – sekin yhtye eittämättä yksi suosikeistani.”

Bob Dylan: Things Have Changed

“Kuulin tämän biisin ekaa kertaa, kun kaverini soitti sen mulle akkarilla yhtenä kesäyönä Johanneksen kirkon puistossa. Ihastuin biisiin samantien. Kuuntelin sitä jälkeenpäin kotonani ja luin rivi riviltä Dylanin kirjoittamat sanat – mies on nero! Liikutun vieläkin pelkästään lainista: The human mind can only stand so much. Bob Dylanilla on taito havainnollistaa ympäröivä maailma ja ihmiskunnan meno ja laittaa se kaikki sanoiksi niin, että ne puhuttelevat sinut pyörryksiin. Dylanin lyriikat ovat kuin ristikko, jossa sanat kietoutuvat toisiinsa antaen vastauksia, mutta luoden samaan aikaan uusia kysymyksiä.”

Smashing Pumpking: Stand Inside Your Love

“Jo teinivuosien ihastus, musiikillisen euforian täyttymys. Bändin muhkeassa ja rikkaassa soundimaailmassa oli jotain, joka viehätti melankolista ja haaveilevaa mieltäni. Joka kuuntelukerralla biiseistä löytyi aina jotain uutta. Corganin tunteelliset lyriikat puhuttelivat myös – tämä bändi inspiroi mua kirjoittamaan pöytälaatikkooni enemmän tekstejä, englanniksi.”

Rodriguez: Cause

“Olin varmasti monien muiden tavoin ällikällä lyöty, kun näin Sixto Rodriguezista kertovan dokumentin Searching for Sugar Man. En voinut käsittää, miten tällainen musa oli mennyt Yhdysvalloissa valtaväestöltä ohi. Onneksi dokumentin rantauduttua Suomeen asti Rodriguezin levyistä oli tehty kelvot uusintapainokset, jotka löysivät nopeasti tiensä levyhyllylleni. Myöhemmin Barcelonassa eräässä levykaupassa silmiini osui Cold Fact -vinyyli, mutta älppäri jäi kaupan hyllylle suolaisen hintansa vuoksi – harmi!”

Joni Mitchell: Night Ride Home

“Joni Mitchellin musiikissa on se taika, että levollisten ja tyylikkäiden sävellysten ja sovitusten alla piilee varsin väkevät sanoitukset. Night Ride Home -albumilla näitä esimerkkejä on useampi (Cherokee Louise, The Windfall). Valitsin juuri tämän kappaleen, koska tämä sattui olemaan yksi refe-biiseistä Behind Space -levyni tuotanto-ideoinnissa. Tykästyin heti Larry Kleinin bassolinjoihin (niitä olen fiilistellyt myös mm. Don Henleyn ja Peter Gabrielin biiseissä). Vaikka Mitchellin kappaleen voisi tulkita mukavaksi, tunnelmoivaksi ’ollaan-rakkaani-kanssa-ajelulla’ -biisiksi, veikkaan että lyriikoissa piilee pientä sarkasmia Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlintaan, kun samaan aikaan vähemmistökansat saavat tutaa syrjintää.”

Irma Agiashvilin Behind Space löytyy muun muassa Spotifysta. Levyn julkaisua juhlitaan Helsingissä Elmun Baarissa keskiviikkona 27.4.

Lisää luettavaa