Jenni Vartiainen: Seili – Elektro-runotytön sooloura jatkuu

Jaa Facebookissa

Vartiaisen kakkosalbumi on ”höpöpopparista tosipoppariksi” -metamorfoosin toinen osa.

Jenni Vartiainen: Seili
Warner

Harva olisi Gimmelin Etsit muijaa seuraavaa -kappaleen kuultuaan arvannut, että kahdeksan vuotta myöhemmin kukaan lotkauttaisi korvaansa Popstars-tyttöjen suuntaan. Toisin kävi, ei kuitenkaan Ushmalle tai Suskille. (Kuinka moni olisi muistanut nuo nimet?)

Tyttö- ja poikabändien kirjoittamattomissa säännöissä lukee, että vain yksi jäsenistä saa menestyä soolouralla. Gimmelissä ruletin kuula pysähtyi Jenni Vartiaisen kohdalle. Hänen soolodebyyttinsä Ihmisten edessä myi kolme vuotta sitten platinaa ja voitti kaksi Emma-pystiä.

Toki Ihmisten edessä oli eri planeetalta kuin Gimmelin yläastehöttö. Se esitteli Vartiaisen ”aikuisena” ja ”vakavana” artistina, eikä tehnyt sitä yhtään huonosti – nimikappaletta voisi kevytpäisenä päivänä kutsua jopa kotimaisen popin moderniksi klassikoksi.

Yllättävänkin kauan odotettu Seili jatkaa pitkälti samalla iskelmällisen ja paisutellun runotyttö-elektropopin kaavalla. Taustajoukotkin ovat samat kuin debyytillä: Vartiainen sekä tuottajansa ja avomiehensä Jukka Immonen vastaavat valtaosasta levyn soitosta ja ohjelmoinnista.

Biisitkin ovat neljää Teemu Brunilan säveltämää ja sanoittamaa kappaletta lukuun ottamatta Vartiaisen, Immosen ja Mariskan muodostaman tehotiimin käsialaa.

Kamalasta kankkusesta kertova ensisinkku En haluu kuolla tänä yönä on mainio popkappale, joka istuu elämästä nauttivan 27-vuotiaan Vartiaisen suuhun hyvin. Heti sen perään tulee kuitenkin todellinen epic fail.

Brunilan kirjoittama, internetiin levinneistä nakukuvista kertova Nettiin voisi olla ihan hauska Tea Hiillosteen esittämänä Kids Top 20 -ohjelmassa, mutta Vartiaisen aikuisempien biisien joukossa se saa aikaan välittömän wtf-reaktion.

Vaikka itse sävellys on toimiva, sanojen kontrasti Mariskan runollisiin ja dramaattisiin teksteihin on liian raju. Mainiossa Duran Duran -kappaleessa Brunila onnistuu jo paljon paremmin.

Nopeammat kappaleet ovat muutenkin Seilin vahvuus. Levyn yhdeksään varsinaiseen raitaan mahtuu neljä kyyneleiden tirauttamiseen täsmäohjattua balladia, mutta Jenni yltää tällä kertaa vain haaleaan melodraamaan – ja jää kilometrien päähän esimerkiksi Chisun raastavuudesta.

Teksti: Teemu Fiilin, kuva: Warner

 • Feggy

  “Harva olisi Gimmelin Etsit muijaa seuraavaa -kappaleen kuultuaan arvannut, että kahdeksan vuotta myöhemmin kukaan lotkauttaisi korvaansa Popstars-tyttöjen suuntaan.”

  Minä arvasin. Ja olin oikeassa – omalta kohdaltani.

 • Abe North

  Sattuuhan sitä nakukuvien leviämistä nettiin ihan 27-vuotiaidenkin keskuudessa. Ainakin jos seurustelee Markus Pöyhösen kanssa.

 • Jose r.

  Onnistuikohan yksikään kriitikko tekemään arviota, jossa ei taivasteltaisi Nettiin-biisiä? Ei sen puoleen, ettenkö itsekin sitä olisi hämmästellyt. Melkoisessa mittakaavassa sitä kuitenkin puidaan.

 • Joanna

  Olen aika hämmästynyt, että Jennin osuus säveltämisessä ja varsinkin sanoittamisessa on erittäin pieni, vaikka hän sitä niin paljon etukäteen mainosti. Levyn parhaat biisit ovat ehdottomasti kokonaan Brunilan tekemiä, paitsi pinnallinen Nettiin biisi on korni. Nettiin biisillä yritetään selvästi viekoitella Anna Abreun fanikuntaa 😉 Kokonaisuudessaan kuitenkin levyn vahvuus on taas kerran Brunilan ansiota.

 • Abe North

  Niin, albumin yhdeksästä kappaleesta Mariska on sanoittanut neljä, Brunila kolme ja Jenni yhdessä Paula Vesalan kanssa kaksi.

 • Keke R

  Mariska johtaa, Brunila kirii kakkosena. Mutta mitä tekee Jenni?

 • Piipi

  Levy on käytännössä Brunilan tekemä, koska neljä kappaleista kokonaan hänen tekemiään (sävellys ja sanoitus, tosin yhdessä ei sanoja lainkaan) Jennin panostus jää aika heikoksi verrattuna siihen hehkutukseen, mitä hän on pitänyt.
  Nettiin kappale voisi olla Gimmelin kappale, tulee mieleen ihan etsit muijaa seuraavaa biisi, siinä aiheena ex ja silloin ajankohtainen tv:n deitti, Nettiin kappaleessa aiheena tähän päivään sopiva nettiin laittaminen ja taas ex!!! Suoraa jatkoa siis etsit muijaa seuraavaa biisille…

 • Abe North

  Ei nyt levyä voi sentään kokonaan Brunilan niskoille laittaa, jos mies on kirjoittanut yhdeksästä kappaleesta vain kolme plus päälle minuutin pianointron levylle, eikä ole ollut mukana levyllä soittamassa eikä tuottamassa.