Kakkonen pääsi ykköseksi

05.09.2010

Britannian X Factorin kakkonen Olly Murs on tämän viikon brittilistan ykkönen. Albumipuolella uutta verta kärkeen toi Katy Perry.

Teksti: Markus Hilden, kuva: ITV.

Uutuudet valtasivat paikkoja Britannian singlelistan Top 10:ssä, mutta muuten marssijärjestys on sama kuin viime viikolla. Viime vuoden X Factorissa toiseksi sijoittunut Olly Murs onnistui siinä, missä voittaja Joe McElderry ei – eli saamaan singlensä ykköseksi heti julkaisuviikolla. McElderryn tielle tuppautui viime jouluna Rage Against the Machine.

Albumijulkaisu toi Katy Perryn Teenage Dreamin ladattavaksi ja suoraan listakakkoseksi. Myös California Gurls petrasi muutaman sijan.

Top 10:n kolmas uutuus on myös lähtöisin kykykisasta. Sky1-kanavan Must Be the Music -kilpailussa esiintynyt duo Pepper & Piano on huomattavasti kiinnostavampi löytö kuin unelmavävy-Murs ihan jo sen vuoksi, että naiskaksikkoja ei listoilla liiemmin näy.

X Factorin uusi kausi alkoi pari viikkoa sitten. Ohjelmassa versioitu Adelen Make You Feel My Love ylsi ensimmäisellä kierroksella vuonna 2008 omin avuin sijalle 26, nyt se palasi 24:nneksi. Biisin alkuperäinen esittäjä on Bob Dylan. Adelen takana jojoilee DJ Freshin Gold Dust: viisi listaviikkoa ja sijat 24, 27, 24, 27 ja 25.

Kanye Westin Power asteli sijalle 36. West on ollut mukana kolmella ykkösellä, joista yksi täysin oma (Stronger, 2007). Kollega Lil Waynellä on kolme Top 5 -hittiä vierailijana, muttei ainuttakaan Top 20 -menestystä omillaan. Right Above Itistä (37) tuli hänen toinen hittinsä pääroolissa. Ensimmäinen oli Lollipop (#26, 2008).

13. (9.) Ne-Yo – Beautiful Monster
14. (13.) Swedish House Mafia featuring Pharrell – One (Your Name)
15. (18.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
16. (11.) The Saturdays – Missing You
17. (24.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
18. (12.) Eliza Doolittle – Pack Up
19. (15.) The Wanted – All Time Low
20. (28.) Ke$ha – Take It Off

Perryn saldo oli tällä viikolla samanlainen Atlantin kummallakin puolella. Albumi rynni helpohkosti myös Britannian ykköseksi. Esikoinen One of the Boys ei päässyt edes Top 10:iin, vaan jäi sijalle 11, toki myi hyvin. Tällä viikolla se nousi sijalta 53 34:nneksi.

Suurempia uutisia kajahtaa Skotlannin suunnalta. Biffy Clyro on onnistunut yhdistämään Mercury Prize -huuman, Readingin festareiden sekä hittinsä God & Satan viehätysvoimat, ja tuloksena on hieno loikka kolmanneksi. Heidän parhaana listasaavutuksenaan säilyy siis Puzzlen (2007) kakkossija, mutta Only Revolutions on jo nyt bändin ostetuin levy.

Myös Mumford & Sons on ehdolla Mercury-palkinnon saajaksi. Sigh No More petrasi jälleen edellistä parastaan, joka oli kuudes sija. Palkinnon voittaja ilmoitetaan ensi tiistaina.

Taylor Momsenin johtama The Pretty Reckless on saanut pari Top 40 -singleä, mutta Top 10 -sijoitus albumilistalla on pieni yllätys. Disturbedin seitsemäs tila ei yllätä, vaikka bändi on tätä ennen yltänyt Top 20:iin vain kerran, edellisellä albumillaan Indestructible (#20, 2008).

Kovasti asemiaan kohensi myös Lissien Catching a Tiger, jonka edellinen paras oli debyyttiviikon 22. sija. Hehkutettu uusi tulokas (näitä riittää jokaiselle listaviikolle) Everything Everything ylsi heti sijalle 17. Kyllä, BBC:n Sound of 2010 -väkeä.

Tulokas ei ole kuusikymppinen Richard Thompson. Dream Atticin Top 20 -sijoitus on kuitenkin soolona miehen ensimmäinen. Fairport Convention sen sijaan pääsi Thompsonin kanssa sijalle 12 (Unhalfbricking, 1969).

Sijoilla 33 ja 36 on nukkeja: Murderdollsin Women and Children Last sekä Goo Goo Dollsin Something for the Rest of Us. Klaxonsin Surfing the Void romahti sijalta 10 aina 38:nneksi. Katoavaista on Mercury Prize -kunnia, mutta ei pelotella tämänkertaisia ehdokkaita enempää.