Samuli Putro: ”Mä oon väsynyt kiukutteluun siitä, että voi nyyh nyyh, kun bisneksellä menee niin huonosti.”

28.03.2011

Toisen soololevynsä julkaiseva Samuli Putro on siitä harvinainen muusikko, että hän uskoo musiikin voivan vuonna 2020 paljon paremmin kuin nyt. Nykypäivän musiikkibisneksen murroksen hän näkee kulta-aikana.

Teksti: Oskari Onninen, kuva: Aki Roukala

Samuli Putro puhuu paljon uskostaan musiikin nykytilaan sekä rohkeudesta uusiutua ja tehdä asioita epäortodoksisesti. Hänen monologinsa ovat pitkiä ja asiapitoisia.

”Niiden ihmisten, joille on kertynyt ammattitaitoa edes ripauksen verran, pitää nimenomaan riskeerata se ammattitaitonsa ja kokeilla uusia asioita”, hän sanoo ja viittaa soolouransa lisäksi muun muassa yllätyksettömään festivaalikeikkakonseptiin.

Viime kesänä bändin kanssa kiertäessään Putron setissä olivat mukana kaikki nyt ilmestyneen albumin biisit ja lisäksi muutama levylle päätymätön. Muun muassa Oulun Qstockissa bändi soitti vain uusia biisejä ”välittämättä, mitä kuulijat ajattelee”.

”Qstockissa jäi olo, että eihän tämä huonosti mene. Silloin luottaa yleisöönsä vitun paljon, kun esittää biisejä, joita ei ole ennen soitettu julkisesti.”

”Olin mä salaa ihan vitun tyytyväinen siihen, kun juoru keikoista lähti kiertämään vanhempien kollegoiden keskuudessa, ja palaute oli pelkästään kannustavaa. Olin erittäin otettu, kun Ismo Alanko kehui Kaapelin käytävällä, että ’hieno vanhan liiton meno’. Että näin hekin tekivät Siekkareiden kanssa.”

Putro on myös riemastunut siitä, että äkkiväärää musiikkia tekevät nuoret artistit vakiinnuttavat paikkaansa kentällä. Esimerkkeinä hän mainitsee Joose Keskitalon, Asan ja Ville Ahosen.

Zen Cafén aikoina hittikertosäkeiden miettimisen sijaan aikaa kului enemmän miksauksen viilaamiseen mahdollisimman radioystävälliseksi. Silloin cd-levyt olivat potentiaalinen tapa tehdä rahaa, radio suunnattoman tärkeä promootiokanava ja yleinen hittisoundi aivan tietynlainen.

Nyt hän kokee ilmapiirin vapautuneen. Festivaalikentällä vuonna 2007 meininki oli Putron mukaan monen bändin osalta puristeista, sillä suurten bändien tarvitsee täyttää yleisön toiveet. Nuoremmalla polvella tämä taakka ei ole niin suuri tai sitä ei ole lainkaan.

”Ajatus siitä, että joku Risto olisi ollut top 10 -artisti vuonna 2003, on kaukainen. Nyt se on tavallaan itsestäänselvyys. Myynnit ovat laskeneet ja marginaalisemmat artistit nousevat listoille. Sehän on ihan vitun parasta!”

”Mä oon väsynyt siihen marisemiseen ja kiukutteluun siitä, että voi nyyh nyyh, kun bisneksellä menee niin huonosti ja emme tiedä, miten myydä enemmän levyjä. Nyt on hirveästi uusia tekijöitä, muutoksia ja intoa ilmassa. Olen vakuuttunut, että tämä on kulta-aikaa noin 20 vuoden päästä katsottuna.”

Lue koko haastattelu Rumbasta 4/11.

Kuuntele Putron uusi albumi Älä sammu aurinko Spotifyssa. Levyn arvostelun voit lukea tästä.

Lisää luettavaa