Aurinkokuntamme ulkopuolella liikkuva Voyager-avaruusluotain kantaa mukanaan vinyylilevyä täynnä musiikkia – Levy julkaistaan ensi kertaa ihmisyleisölle

Niin kutsuttua Golden Recordia kantava Voyager I on maasta kauimpana oleva ihmisen tekemä laite.

25.09.2016

Vuonna 1977 avaruuskeskus NASA laukaisi avaruuteen avaruusluotaimet Voyager I ja II, joiden tehtävänä oli tutkia aurinkokuntaa, ja tämän jälkeen poistua pidemmälle keräämään tietoa aurinkokunnan ulkopuolelta. Luotainten mukana on muun muassa 116 valokuvaa maasta, sekä äänilevy Voyager Golden Record, joka sisältää puhetta ja ääniä, valaiden ja lintujen laulua, sekä tervehdyksen 55:llä kielellä. Ja tietysti kokoelman Telluksen parasta musiikkia.

Tähtitieteilijä Carl Saganin ja musiikkitutkija Alan Lomaxin yhdessä valitsemaan musiikkikattaukseen kuuluu pääosin Beethovenin, Bachin, Mozartin ja Stravinskyn kaltaisia klassisen musiikin teoksia, mutta mukana on myös muun muassa Chuck Berryn Johnny B. Goode.

Nyt luotainten 40-vuotisjuhlan kunniaksi Golden Record -vinyyli ollaan julkaisemassa kolmen LP:n boksina, kiitos onnistuneen Kickstarter-kampanjan. Kampanja on jo ylittänyt tarvitsemansa 198 000 dollarin rajan.

Julkaisu sisältää alkuperäisessä Golden Recordissa olevat kappaleet remasteroituna, sekä kirjasen luotaimen mukana olevista kuvista. Mukana on myös esseitä ja kirjoituksia Voyager-missiossa mukana olleilta henkilöiltä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun levy julkaistaan ihmisille, sillä edes Carl Sagan ei saanut itselleen kopiota. Julkaisun on määrä tapahtua elokuussa 2017.

Voyager I on tällä hetkellä maasta kauimpana oleva ihmisen tekemä laite. Molemmat Voyagerit ovat ylittäneet aurinkokuntamme rajan ja ovat nyt niin kutsutussa tähtienvälisessä avaruudessa. Molempien luotainten odotetaan toimivan aina 2020-luvulle saakka.

Levyt ovat kullalla päällystettyjä kuparilevyjä, joiden kantena toimii kullalla päällystetty alumiinilevy. Kansitaiteena on piirrustuksia, symbolisia merkkejä sekä tieto aurinkokuntamme sijainnista. Kuvan kansitaiteesta näät jutun lopusta.

Levyn kannessa on myös ohjeistus, miten rakentaa levyä soittava mekanismi, eli käytännössä vinyylisoitin. Toivotaan, että alieneilta löytyy oma rammari.

On teoreettisesti mahdollista, että Voyager pysyy koossa, vaikka tiedonlähetys maahan loppuisikin, joten tällä levyllä olevat kappaleet saattavat
olla universumin ainoat ikuiset biisit. Siksi tuntuu älyttömältä, että levy-yhtiö EMI kieltäytyi antamasta levylle The Beatlesin Here Comes the Sun
-kappaleen. Ehkäpä avaruusoliot olisivat saattaneet soittaa kappaletta ilman, että maksavat EMI:lle royaltykorvauksia galaktisella valuutallaan.

Alla Voyager Golden Recordin kansitaide.

Voyager Golden Record julkaistaan

voyager-golden-record-artwork-3 voyager-golden-record-artwork-2

Julkaisusta uutisoi muun muassa Consequences of Sound.

Lisää luettavaa