Kuusi syytä olla Muissa maailmoissa – Rumban opas vaihtoehtomusiikin festivaaliin

17.02.2014

Teemu Fiilin ja Jukka Hätinen tarjoavat täkyjä ensi viikonlopun vaihtoehtofestivaalin varalle.

Toimittanut: Jukka Hätinen

Vaihtoehtoisen musiikin festivaali Muissa maailmoissa järjestetään tulevana viikonloppuna (20.–22.2.2014) Helsingin Kulttuuritehdas Korjaamolla. Ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman katon alle mahtuu musiikkia free jazzista kokeelliseen elektroon ja primitiivisestä deathista internet-räppiin

Monenkirjavan kattauksen johdosta sormi saattaa hakeutua suun suuntaan. Teemu Fiilin ja Jukka Hätinen auttavat laittamaan sormen suun sijaan oikeaan kohtaan aikataulussa. Alla perusteluiden ja ääninäytteiden avulla demonstroidut syyt hakeutua muihin maailmoihin.

Teemu Fiilinin kolme syytä olla Muissa maailmoissa:

Hieroglyphic Being
La 22.2. klo 22.30

Jos tykkäät elektronisesta musiikista joka on tribalistista, futuristista ja hypnoottista, mutta silti kumartaa Chicagon housen ja teknon perinteeseen, Hieroglyphic Being on sinun miehesi. Hieroglyphic Beingin (oikealta nimeltään Jamal Moss) koko tuotantoa ei hetkessä ota haltuun: tuotteliaan musiikitekijän katalookissa on jo päälle 30 albumia (joista iso osa cd-r-muodossa) ja saman verran singlejä ja ep:itä.

Yung Lean
La 22.2. klo 00.15

16-vuotias tukholmalainen Yung Lean on 2010-luvun hiphopin oudoimpia ja kiinnostavimpia ilmiöitä. Tavalliselta teinipojalta näyttävä Lean räppää introverttiin sävyyn ginseng-teestä, limonadeista – sekä tietysti ”horoista” – hitaiden, synkän melodisten ja psykedeelisesti vellovien biittien päälle. Internetin kautta jättimäiseen kulttisuosioon noussut Yung Lean on puhtaasti 2000-luvun rapkulttuurin tuote, jota joku ehkä saattaa pitää vain läppänä. Mutta sitä hän ei kuitenkaan ole.

Kiki Pau
La 22.2. klo 21.30

Helsinkiläinen Kiki Pau teki kaksi oivallista, mutta hieman unohdettavaa kitarapop-albumia Johanna kustannukselle. Lafkan ”uudelleenjärjestelyjen” jälkeen Kiki Pau siirtyi omakustannepohjalle ja teki vuonna 2012 oman todellisen magnum opuksensa nimeltä Pines. Vapaamuotoisen kuuloisten sovitusten, pehmeän psykedelian ja toisaalta hyvin kirjoitettujen popkappaleiden synteesi oli niin toimiva, että odotukset Kiki Paun uutta tuotantoa kohtaan vain nousevat.

Jukka Hätisen kolme syytä olla Muissa maailmoissa:

Bölzer
Pe 21.2. klo 00.30

Bölzerin raaka ja mielipuolinen musiikki vyöryy vyörymistään ja kosminen nirvana saavutetaan väkivallan kautta. Pato murtuu ja maailma hukkuu primitiiviseen ja hypnoottiseen death metaliin. Sveitsiläisduon viimevuotisen debyytti-ep:n kansien väliin mahtuu niin Celtic Frostia ja Voivodia kuin Transilvanian Hungerin Darkthronea ja 1990-luvun alkupuolen Neurosistakin.

Dieter Moebius
Pe 21.2. klo 21.00

Mikäli krautrock kiinnostaa edes etäisesti, olet varmasti kuullut tämän saksalaislegendan nimen. Cluster- ja Harmonia -yhtyeidensä lisäksi Moebius on tehnyt merkittäviä yhteistyölevytyksiä, soolouraa unohtamatta. Kosmische musik on ollut homman nimi jo vuodesta 1969.

Nissinen & Westerlund
La 22.2. klo 00.30


Janne Westerlund
(Chainsmoker, Circle, Pharaoh Overlord, Plain Ride, Sweetheart) sävelsi Jyrki Nissisen Kehittymättömät UFO:t -sarjakuvaan soundtrackin. Duo antoi ääniraidalle vielä häkellyttävämmän muodon sarjiksenjulkkarikeikalla joulukuussa – psykedeelistä kaahausta, rämebluesjamittelua ja kieroa vuoropuhelua värittivät entisestään maaninen theremin-ujellus ja sarjakuvavisuaalit. Sen verran spesiaalia kamaa, ettei tätä ole mahdollista todistaa enää montaa kertaa.

Lisää luettavaa