Vaimonsa ampuneelta ja elämänsä aikana kaikkia maailman huumeita vetäneeltä nistiltä levy

William S. Burroughsilta vinyylilevy.

18.08.2016

Kulttikirjailija William S. Burroughsilta julkaistaan vinyylialbumi Curse Go Back.

Burroughs on erityisen tunnettu kirjoistaan kuten Nisti sekä Alaston lounas. Näistä jälkimmäisestä on tehty myös elokuva David Cronenbergin toimesta vuonna 1991. Elokuva sekoitteli juoneessaan kirjan tapahtumia Burroughsin elämän varrelta tunnettuihin välikohtauksiin ja selkkauksiin – kuten esimerkiksi siihen, että Burroughs ampui 1950-luvulla vahingossa vaimonsa epäonnisen Wilhelm Tell -leikin seurauksena.

Huumeisesta elämästä kertovien kulttiteosten lisäksi hän on kuuluisa leikkaa ja liitä -tekniikalla tehdyistä runoistaan. Burroughsilla oli tapana kirjoittaa paperipaloille sanoja, heitellä niin ilmaan ja muodostaa niistä sitten runoja. Burroughsin teki kuuluisimmat runonsa tällä tavoin 1950-luvun ja 1960-luvun taitteessa. Idean runoihinsa Burroughs sai dadaisteiltä, jotka tekivät tällä tavoin runoja jo 1920-luvulla.

Burroughs teki leikkaa ja liitä -tekniikalla myös äänikollaaseja. Äänikollaaseissa hän leikkeli yhteen nauhoituksia ja puheita, ja lopputulos on äärimmäisen hypnoottista kuultavaa. Burroughsin kollaasiteokset ovat vaikuttaneet myös lukemattomiin musiikkiteoksiin. Esimerkiksi Radioheadin Kid A sekä David Bowien Low ovat ottaneet vaikuttevita Burroughsin leikkaa ja liitä -runoudesta.

Nyt Burroughsin ääniteoksista julkaistaan vinyylilevy. Vinyylijulkaisulle on kerätty 45 minuutin verran materiaalia 1960-luvulta. Alkujaan äänimateriaalia julkaistiin vuonna 1998 ranskalaisen lehden lanseerauksen yhteydessä, mutta nauhoituksia ei ole julkaistu sen jälkeen missään.

William S. Burroughs kuoli vuonna 1997. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Albumi julkaistaan 29. elokuuta, ja sen voi tilata täältä.

Lisää luettavaa