Warner Music Finland osti AXR Musicin: ”Suomalainen musiikki-  ja julkaisutoiminta tulee kukoistamaan jatkossakin”

18.02.2014

AXR Musicin myynyt Jorma Kosonen uskoo, että suomalainen musiikki menestyy jatkossakin.

Teksti: Jarkko Fräntilä

Tänään saatiin kuulla jälleen uudesta muutoksesta suomalaisessa levyteollisuudessa, kun Warner Music Finland osti itselleen AXR Music -levy-yhtiön ja heidän julkaisutoimintonsa. Warner Music Finland osti AXR Musicin toimitusjohtaja Jorma Kososelta ja tuottaja-sanoittaja-kustantaja Ilkka Vainiolta. Kauppaan kuuluu yli 6 000 kappaleen katalogi suomalaista musiikkihistoriaa.

Rumba otti yhteyttä asian tiimoilta Jorma Kososeen.

Mitkä olivat syyt AXR:n myymiseen Warnerin alaisuuteen?

”Warnerin historia suomalaisen musiikin saralla ja heidän halunsa julkaista ja edistää kotimaista musiikkia painoivat vaakakupissa eniten.”

Monet kuluttajat ovat huolestuneita siitä, että major-levy-yhtiöt ostavat pienempiä, jopa legendaarisia levymerkkejä itselleen. Joidenkin mielestä jokaisen oston mukana katoaa osa suomalaista musiikkiperinnettä. Toisaalta jotkut ovat sitä mieltä, että majoreilla on paremmat mahdollisuudet levittää esimerkiksi AXR:n back-katalogista löytyvää musiikkia niin, että vanhemmatkin julkaisut ovat kaikkien saatavilla. Kumpaan koulukuntaan sinä kuulut?

”Jossain mielessä voidaan toki olla huolestuneita vanhempien levymerkkien katoamisesta, mutta eihän kukaan osta levymerkkiä itselleen pitääkseen sitä piilossa. Uskon, että suurilla major-yhtiöillä on paremmat mahdollisuudet levittää ja myydä tulevaisuudessa back-katalogimusiikkia kuin perinteisillä toimijoilla. Heillä on paremmat lähtökohdat ja mahdollisuudet esimerkiksi digimyynnin edistämiseen.”

Olet toiminut musiikkialalla yli 36 vuotta. Millaisena näet suomalaisen musiikkijulkaisutoiminnan tulevaisuuden?

”Suomalainen musiikki  ja julkaisutoiminta tulee jatkossakin kukoistamaan. Suomessa kotimainen musiikki on myynyt jo usean vuoden paremmin kuin ulkomainen, joten kotimaisten tuottajien lisäksi myös majoreiden intressit ovat vahvasti kotimaisen musiikin tuottamisen ja kehittämisen puolella. Suomalaiset henkilöthän myös siellä major-yhtiöissä tekevät päätöksiä – kotimaisen musiikin hyväksi.”

Mikä tai mitkä ovat itsellesi rakkaimmat levyt AXR:n vuosien varrella julkaisemista tuotoksista?

”Kyllä sinivalkoisen äänen eli Kari Tapion koko AXR:n alla julkaistu tuotanto on ihan kärjessä. Myös Muumi-levyt ovat olleet huippusuosittuja vuodesta toiseen. Ensimmäinen Muumi-levy taisi ilmestyä vuonna 1992, ja niitä myydään yhä viikottain. Lisäksi haluaisin mainita erikseen Jean S:n, Paula Koivuniemen sekä Tony ”Viikinki” Halmeen levyt.”

Lisää luettavaa