Arviossa Scandinavian Music Group: Manner – ”Terhi Kokkosen tekstit ovat kuin höyrypäisen runotytön päiväkirjasta”

”Joel Melasniemen biisejä on aina vaivannut epätasaisuus, eikä Manner tee tässä poikkeusta”, kirjoittaa Jussi Saarinen arviossaan.

Teksti: Jussi Saarinen, kuva: Kaisa Rautaheimo

Scandinavian Music Group: Manner
Sony

Runotyttöfolk-veteraanin kuudes levy ei yllätä.

Aloitan tunnustuksella. En ole pitkään aikaan ymmärtänyt Scandinavian Music Groupin sanoituksista juuri mitään. Missä olet Laila? (2007) oli jo kohtalaisen kummallinen, mutta vasta Palatkaa Pariisiin! (2009) -levyllä oudot eläinvertauskuvat ja käsittämättömät viittaukset lähtivät lopullisesti lapasesta.

Toivottavasti Manner on tämän linjan päätepysäkki, sillä mikään ei tunnu muuttuneen. Terhi Kokkosen tekstit ovat kuin höyrypäisen runotytön päiväkirjasta. Vai mitä olette mieltä tästä Mustarastas lauloi ooh la laa -biisin säkeestä: ”Mennään kiipeilemään juurakkoon / joen mutkaan uimaan lohen lailla”?

Bändin kuudes albumi on musiikillisesti tuttua, kepeästi rullaavaa iskelmäfolkia, joskin voimistuneilla americana- ja countrymausteilla. Joel Melasniemen biisejä on aina vaivannut epätasaisuus, eikä Manner tee tässä poikkeusta.

Parhaimmistoa edustaa Hautojen yli -sinkku, joka kasvaa simppelistä akkaribluesista jämäkäksi Jayhawks-folkrockiksi. Toisaalta levyltä löytyy myös liian monta Liikaset- ja Montreal -kappaleiden kaltaista turhaa kiintiölönkytystä.

Arvio on julkaistu Rumbassa 6/11

Mitä itse diggaat? Kuuntele levy tästä.