London Calling soimaan! – Tänään vietetään Kansainvälistä The Clash -päivää

Legendaarinen punk-yhtye The Clash on saanut oman juhlapäivänsä, ainakin Yhdysvaltain Seattlessa. Kaupungin pormestarin julistuksesta tänään, 7. helmikuuta, vietetään nimittäin Kansainvälistä The Clash -päivää, kertoo Rolling Stone.

Koko homma sai alkunsa vuonna 2013, kun paikallisen KEXP-radiokanavan juontaja John Richards julisti eräänä aamuna, ilmeisen sattumanvaraisesti, että nyt vietetään The Clash -päivää. Perinne on jatkunut kanavalla, joka soittaa juhlapäivänä aina runsaasti yhtyeen tuotantoa klassikoista harvinaisuuksiin, sekä myös arkistosta löytyviä haastatteluja.

Tuntuu ehkä oudolta, että lontoolaisen yhtyeen juhlaa julistetaan vietettäväksi Seattlessa, mutta syy saattaa löytyä The Clashin keikalta vuonna 1982. Ainakin Seattlen pormestari Ed Murray mainitsee julistuksessaan konsertin, jossa The Clash esiintyi The Whon lämppärinä, mutta paljon pääesiintyjää paremmin. Murray kertoo, että tuolloin yleisössä oli ainakin nuori kaveri nimeltä Jeff Ament, josta tuli myöhemmin Pearl Jamin basisti ja perustajajäsen. The Clashin konsertilla Seattlessa on siis ollut vaikutus grunge-kaupungin musiikkihistoriaan.

Seattlessa KEXP-kanava on juhlinut päivää jo ennakkoon soittamalla 12 tunnin maratonin The Clashin musiikkia ja haastatteluja. Suosittelemme kuitenkin, että kaikki pyöräyttävät tänään levyllisen The Clashia soittimessaan tai kuuntelevat vaikka tämän klassikkoalbumin alta.

Lisää luettavaa