Teksti-tv 666 kiteyttää hypnoottisen meluvallinsa salat: ”Meillä on kolme kitaristia, jotka kaikki soittavat täysiä”

Kuva: Santtu Vainio

Pääkaupunkiseudulla soivat saatanalliset säkeet ovat mylvineet punkklubien lisäksi radiokanavilla. Vasta vuoden vanhasta Teksti-tv 666 -yhtyeestä odotetaan suomeksi laulavaa kansainvälistä menestyjää.

Teksti: Marko Ylitalo, kuva: Santtu Vainio

Bändin nimi oli olemassa jo kauan ennen itse bändiä, joka perustettiin vasta vuosi sitten heinäkuussa.

”Ihan kaikkia nimiä, joita oli mielessä, ei voi edes sanoa ääneen”, Teksti-tv 666:n laulaja-kitaristi Tero Huotari paljastaa.

Lähtökohtana oli sekoittaa krautrockia punkiin ajatuksella ”miltä kuulostaisi, jos Jay Reatard olisi kuulunut Neu!-yhtyeeseen”.

Tähänastisen olemassaolonsa aikana kokoonpano on julkaissut kaksi kappaletta: tammikuussa ilmestyi Piritorilta taivaaseen ja toukokuussa Sä et tuu enää takaisin koskaan. Niistä ensimmäinen valittiin Radio Helsingin viikon demoksi ja jälkimmäinen YleX-kanavan tehobiisiksi ”saatanan suloisten säkeidensä” ansiosta.

”Olin varma, että se on hitti ja sen pitäisi soida radiossa. Olin silti vähän ihmeissäni, kun niin oikeasti kävikin”, kitaristi Johannes Leppänen sanoo.

Radioiden lisäksi yhtye on soinut klubeilla. Ahkerasti keikkaileva bändi muun muassa lämmitteli Damn Seagullsia tämän odotetulla levynjulkaisukeikalla Tavastialla. Elokuussa yhtye soittaa Flow’ssa omien suosikkiensa The Horrorsin, Mac DeMarcon, Siinain ja Death Hawksin kanssa.

”Hommat ovat menneet aika lailla omalla
 painollaan eteenpäin. Hieno juttu, että jengille tällainen musa
 maistuu”, Huotari toteaa puoliflegmaattisesti mutta selkä suorana.

Leppäsellä on kuitenkin näkemys siitä, miksi näin on: ”Meillä on kolme kitaristia, jotka kaikki soittavat täysiä. Meiningissä ei ole hirveästi järkeä, mutta siinä on kuitenkin aika paljon järkeä.”

Teksti-tv 666 ei suinkaan ole Huotarin ja Leppäsen ainoa yhteinen kokoonpano.

”Kun puhuimme Teron kanssa, että pitäisi pistää bändi pystyyn, olin sitä mieltä, että laitetaan ainakin kolme”, Leppänen kertoo ja muistelee, että keskustelu käytiin aikoinaan Ilosaarirockissa ja taustalla soi Guitar Wolfin musiikki.

Kokoonpanotavoite täyttyi, sillä molemmat soittavat Teksti-tv 666:n lisäksi garagepoppia Holy Seedsissä ja urkurockia The Spectral Raysissä.

”Vai onko niitä bändejä sittenkin neljä tai viisi?”

Ainakin kolme, joiden lisäksi Leppäsellä on oma darkwave-sooloprojektinsa Cloud Surfing. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan – ainakin toistaiseksi – French Filmsistä, joka soittaa kansainväliseen yleisöön hyvin uppoavaa indierockia. Yhtye on parhaillaan levyttämässä kolmatta albumiaan.

”Minulle riittää nämä kolme”, Huotari kommentoi Leppäsen touhuja.

Aikaisemmin hän soitti Dead Mongoloids -punkyhtyeessä, jossa osa ”Tekstareiden” materiaalista sai alkunsa. Uudelleen sovittamisen lisäksi Huotari käänsi kappaleet äidinkielelleen, sillä sanoitukset oli kirjoitettu englanniksi.

Leppänen oli aluksi kielenvaihdosta vastaan, koska uskoi kappaleiden kiinnostavan ulkomaisia kuuntelijoita. Eikä hän ole aikaisemmin laulanut suomenkielisessä bändissä.

”Sitten suomi alkoikin kuulostaa ihan hyvältä eikä miltään Yöltä tai vastaavalta.”

Kielimuuri ei tullut sen enempää muusikoiden kuin kuulijoidenkaan väliin, sillä yhtye on huomattu kotimaisten lisäksi kansainvälisissä blogeissa. Erityisesti sen soundia on kehuttu: Teksti-tv 666 ei sorru räkäisten punkrockareiden sudenkuoppaan, vaan transsinomaisen meluvallin seasta erottuvat sekä kitaramelodiat että laulut.

Debyytti-ep:n elokuussa julkaisevan Gaea-levyfirman Esa Tontti pitää suomen kieleen siirtymistä pelkästään hyvänä asiana.

”Ehkä poikkeuksellisinta bändissä on hyvien biisien lisäksi se, että he vetävät suomeksi. Genren yhtyeet kun lähinnä käyttävät englantia. Lisäksi pidän soundeista, joita ei ole turhaan siloteltu. Tarkoitus olisi myös viedä bändiä ulkomaille, enkä pidä kielivalintaa minään ongelmana.”

Eikä nimi miehiä pahenna, jos eivät miehet nimeään.

”Käytän itse yhä teksti-tv:tä päivittäin, ja onhan tuo paras bändin nimi vuosiin! Tarkoituksena on julkaista kolmen ep:n sarja. Näen yhtyeellä kaikki mahdollisuudet nousta Pää kiin, Circlen ja vastaavien suosion tasolle”, Tontti visioi.

Jopa Ilta-Sanomat tarttui yhtyeen ”pirullisen retroon” nimeen, kun Teksti-tv 666 julkaisi ensisinglensä ”virallisen levy-yhtiön” kautta.

Helsinkiläistä Leppästä lukuun ottamatta Teksti-tv 666:n jäsenet tulevat Vantaalta. Vuodenvaihteessa kokoonpano kasvoi kolmannella kitaralla, jota soittaa Jarkko Laakkonen.

Leppänen ja Tero Huotari tutustuivat neljä vuotta sitten, kun French Films esiintyi Sosiaalikeskus Sataman vallatussa talossa. Siellä järjestettiin Paja Fest -tapahtuma, jonka esiintyjiin kuului myös Dead Mongoloids. Pari vuotta myöhemmin Huotari päätyi Leppäsen pyynnöstä French Filmsin kiertuemanageriksi ja -teknikoksi.

Enää Huotarilla ei ole aikaa Dead Mongoloidsille, mutta Leppäsen French Films ei ole jäämässä tauolle. Levytyskiireiden vuoksi se vain ei juuri keikkaile tällä hetkellä.

”Muut bändit inspiroivat tekemään enemmän musiikkia myös French Filmsille. Meillä on samaan aikaan keikka Puolassa, kun Teksti-tv 666:lla on Helsingissä, mutta ei kaikkia kitaroita tarvitse joka keikalla olla”, Leppänen sanoo ja jatkaa:

”Ensi vuosi voi olla aika kiireinen, mutta ajatuksena olikin perustaa mahdollisimman paljon bändejä, jotta voisi soittaa mahdollisimman paljon keikkoja.”

Vaikka kolmekaan kokoonpanoa ei aina ole tarpeeksi kaikelle kappalemateriaalille, ei lähiaikoina ole suunnitelmissa perustaa uusia yhtyeitä.

”Niitä varten on sitten kaikenlaisia muita projekteja, joiden kanssa nauhoittelen kasetteja kotona”, Tero Huotari myhäilee.

Haastattelu on julkaistu Rumbassa 6/14.