Universal nielaisee Johanna Kustannuksen

Jälleen yksi itsenäinen levy-yhtiö siirtyy historiaan, kun Universal Music ostaa Love Kustannuksen, Siboneyn ja Johanna Kustannuksen levy-yhtiö- ja kustannustoiminnat. Kauppaan kuuluu myös Love Recordsin katalogi.

Kuva: Johanna Kustannus

Musiikkibisneksen keskittyminen jatkuu. Vuonna 2005 Spinefarm-levy-yhtiön ostanut Universal Music hankkii nyt omistukseensa Johanna Kustannuksen. Universal on viime vuosina jo vastannut Johannan jakelusta.

Spinefarm-kauppojen jälkeen Johannasta tuli kenties merkittävin kotimainen riippumaton levy-yhtiö. EMI oli ostanut tamperelaisen Poko Rekordsin jo tammikuussa 2001.

Helsingin Hämeentiellä majaansa pitävä Johanna on julkaissut aktiivisesti uusien yhtyeiden levyjä. Yhtiölle ovat 2000-luvulla levyttäneet muun muassa Tuomari Nurmio, Kotiteollisuus, Kerkko Koskinen, Maj Karma, Pohjolan Ilmari, Astrid Swan, Kiki Pau ja Cats On Fire.

Viime vuonna Johanna Kustannuksen osuus äänitemarkkinoista oli noin kolme prosenttia, mutta ennen kaikkea yhtiön back-katalogi on kulttuurihistoriallinen aarrearkku.

Johannan, Siboneyn ja Love Recordsin katalogista löytyy muun muassa Wigwamin, Dave Lindholmin, Juice Leskisen, Hurriganesin, Rauli Badding Somerjoen, Hanoi Rocksin, Leevi and the Leavingsin, Pelle Miljoonan ja Ultra Bran julkaisuja.

Tietojemme mukaan osa Johannan henkilökunnasta kuuli kaupoista vasta tänä aamuna. Yhtiön edustaja ei halunnut kommentoida asiaa ennen virallista tiedotetta.

Universal Musicin palvelukseen siirtyvä Love Kustannuksen toimitusjohtaja Sini Perho sanoo kaupoista juuri julkaistussa tiedotteessa näin: ”Legendaariset artistimme ja historiallinen musiikkikatalogimme pääsee varmasti hyvään kotiin, sillä Universalin resurssit mahdollistavat Johannan ja Loven edelleen kehittymisen.”

”Osana maailman suurinta musiikkialan yhtiötä pystymme tulevaisuudessa palvelemaan artistejamme laaja-alaisemmin menettämättä kuitenkaan sitä hienoa tekemisen meininkiä, josta olemme indie-yhtiönä saaneet nauttia.”

Kiinnostavaa kaupoissa on myös se, että Johanna Kustannus veti julkaisunsa pois Spotify-palvelusta heti sen alkumetreillä. Yhtiön edustajat ovat antaneet kärkeviä kommentteja Spotifyn vaikutuksesta äänitemyyntiin. Universal Music on yksi Spotifyn osakkaista.

Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund sanoo tiedotteessa, että vaikka yhtiö on monikansallinen musiikkijätti, sen keskeisiin arvoihin kuuluu toimia paikallisilla markkinoilla ja rikastaa paikallista kulttuuria.

”Hyvä musiikki ei tunnetusti kuole koskaan, ja uskomme, että yhdistymisemme antaa paitsi suomirockin legendoille uuden elämän myös Johannan ja Loven loistavalle nykyartistien kaartille mahdollisuuden tavoittaa uusia kuulijoita.”

”Love Records pääsee arvoiseensa seuraan, johon kuuluvat jo esimerkiksi Decca, Interscope Geffen A&M Records, Island Def Jam Music Group, Mercury Records, Polydor Records, Universal Motown Republic Group sekä jo aiemmin konserniimme liittynyt suomalainen metallimusiikin erikoisyhtiö Spinefarm.”