Onko sinulla bändi, muttei keikkoja? ElmuFest luo mahdollisuuksia pienemmillekin yhtyeille

15.11.2013

Hakemusta kehiin vain – ElmuFestin avulla sinunkin yhtyeesi voi nousta laajempaan tietoisuuteen.

Teksti: Jarkko Fräntilä, kuva: Wikipedia

Onko sinulla bändi? Hienoa! Onko sinulla keikkoja? Ai vähän hiljaisempaa? No eipä hätiä, ElmuFest tulee apuun!

Ai mikä ElmuFest? ElmuFestiin jokainen Suomen noin viidestäkymmenestä Elävän musiikin yhdystyksestä valitsee yhden ehdokkaan, joista neljä valitaan sitten ElmuFestiin showcase-keikalle esittelemään taitojaan Seinäjoen Rytmikorjaamon lavalle osana MARS-festivaalia. MARS on perinteisesti koonnut Rytmikorjaamolle musiikkialan vaikuttajia klubi- ja festivaalipromoottoreista radiokanavien musiikkipäälliköihin, joten kyseessä on mainio tilaisuus esitellä omia taitojaan musiikkialan kermalle. Tapahtuma järjestetään 29.1.2014.

Ideana ElmuFestissä on, että bändit voivat itse tarjota sinne omaa musiikkiaan. Esiintyjähaku alkoi pari päivää sitten Elävän musiikin yhdistysten kautta. Lopullisen valinnan tekee ammattilaisraati, joka valitsee yhdistysten ehdotusten joukosta neljä esiintyjää Rytmikorjaamon lavalle. Tarkemmat yksityiskohdat ja osallistumisohjeet löydät tapahtuman Facebook-sivuilta täältä tai Rytmi-Instituutin kotisivuilta täältä.

Rumba otti asian tiimoilta yhteyttä Suoku Sireniin, joka on Seinäjoen Rytmi-Instituutin toiminnanjohtaja.

Mikä ihmeen ElmuFest? Mistä kaikki sai alkunsa?

Alkujaan idea lähti eteläpohjalaisten Elmujen yhteistyöstä. Vuoden 2011 syyskuussa järjestimme ensimmäisen ElmuFestin pohjalaisvoimin. Tuolloin lavalla soitti yhdeksän bändiä kolmessa tunnissa. Elmut ovat alkujaan syntyneet rakkaudesta musiikkiin. Ihmiset halusivat tuoda omiin kaupunkeihinsa uutta musiikkitarjontaa ja toisaalta tukea oman kylän bändejä. Sama rakkaus musiikkiin on voimana tänäkin vuonna.

Tapahtuman tiedote kertoo, kuinka ”lopullisen valinnan tekee ammattilaisraati, joka valitsee yhdistysten ehdotusten joukosta neljä esiintyjää Rytmikorjaamon lavalle.” Kuinka paljon raadin musiikkimaku vaikuttaa päätöksiin? Ovatko perinteinen heviyhtye ja kokeellista kurkkulaulua suosiva taidekollektiivi samalla viivalla?

Tottakai raadin mieltymykset vaikuttavat. Kyseessä on silti ammattilaisraati mikä tarkoittaa sitä, että se pystyy erottamaan ja tunnistamaan hyvän yhtyeen tai artistin, vaikkei lavalla soittavan kokoonpanon musiikki olisikaan ihan sitä ominta.

“Isojen kaupunkien ulkopuolella on valtavasti potentiaalisia bändejä, joiden voi olla vaikea saada ääntään kuuluviin. ElmuFest on tässä arvokas apu”, kertoo Selmu ry:n Rytmikorjaamon ohjelmavastaava Marko Kivelä tapahtuman lehdistötiedotteessa. Millä tavalla pikkukaupunkien yhtyeiden kannattaisi muuten yrittää tuoda itseään esille? Esimerkiksi Varvaran yhteydessä mainitaan usein Hamina, ja Pennilessin yhteydessä Nakkila. Onko kotiseuturakkaus ja identifioituminen omaan kotikaupunkiinsa keino nostaa yhtyeen näkyvyyttä ja erottua joukosta?

Kaikki lähtee hyvästä musiikista, mutta toki identifioituminen kotiseudun yhtyeeksi on tärkeä osa kokoonpanon tarinaa. Vaikeinta on kuitenkin saattaa omaa musiikkiaan kuuleviin korviin. Sitä ElmuFest yrittää omalta osaltaan helpottaa.

Lisää luettavaa