Kesällä vietetään viikon ajan musafestareita, joista sinulla on täysin väärä kuva – keräsimme vinkit sen hienoimpiin musiikkikokemuksiin

Luulitko kansamusiikin olevan pelkkää tuohikenkää ja kannelta? Luulit väärin.

Perinteiset Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit järjestetään jälleen 11.-17. heinäkuuta Kaustisilla.

Sanotaanpa ihan suoraan: kovin monella suomalaisella lienee vielä kuva, että kansanmusiikki on pelkkää Värttinää ja kannelta. Näin ei suinkaan ole, ja Kaustisilla kuullaan tänäkin vuonna 26. esiintymislavalla viikon aikana valtavasti erilaista musiikkia, joka ponnistaa erilaisista lähtökohdista. Viikon aikana festivaaleilla nähdään valtavirran artisteja aina Jesse Kaikurannan kautta Matti Eskoon, Olavi Uusivirrasta Jarkko Martikaiseen ja Anssi Kelasta Pave Maijaseen. Myös suomalaisen progen ja kansamusiikin kulttiyhtye, vuonna 1974 perustettu Piirpauke soittaa Kaustisilla.

Mukaan mahtuu myös kokeellisempaa musiikkia. Street Spiritin Pelimannit -nimiseen yhtyeeseen kuuluu musiikkitoimittaja ja musiikin yleishöylä Arttu Tolosen lisäksi niin ikään musiikkitoimittajana tunnettu Mikael Johannes Mattila, Rumbaankin kirjoittava Niko Peltonen sekä muita soittajia.

”Ensimmäisenä esiintymisvuotena meillä oli suht perinteistä pohjoismaista pelimanni-iloittelua, kun taas viime vuonna liikuimme enemmän Balkanin, Kreikan ja Georgian alueilla varovaisen kokeellisesti. Tänä vuonna olisi tarkoitus pistää kokeellisuusaste kunnolla käyntiin, mutta itse ohjelmisto muotoutuu vasta kevään ja kesän mittaan. Tarkoituksena meillä on yhdistää kuumottavaa Niko Peltosen spoken wordia ja huuruisia proosapätkiä ja sovittaa kansanmusapätkiä kokeellisempaan kontekstiin”, kertoo Street Spiritin Pelimannien Kristina Bakić.

Kyselimme samaan syssyyn Street Spiritin Pelimannien Paula Susitaipaleelta hänen tärppinsä Kaustisten esiintyjälistan joukosta.

ORFFIT

”On muka lastenmusiikkiorkesteri, mutta oikeasti parhaita bändejä koskaan missään! Nämähän ovat vuosien varrella vetäneet esim. Ilosaarirokissa keikkoja. Kyseessä oli vielä muistaakseni jonkun sunnuntain eka krapula-rentolavakeikka. Mieletöntä dadaa ja heittäytymistä, loistavia biisejä, tiskiharjarummuissa Hannu Sepponen of Noitalinna Huraa -fame.”

Onni Rajaniemi

”Onnia pitää myös suositella, sillä siinä on kunnon runopoika. Onni, tee levy!”

Puhti

Puhtia olemme Rumbassakin hehkutelleet pariinkin otteeseen. Anne-Mari Kivimäen ja Reetta-Kaisa Ileksen muodostama yhtye on tehnyt esimerkiksi coverin Johnny Cashin kuuluisaksi tekemästä God´s Gonna Cut You Down -kansanlaulusta.

”Kaustisilla esitetään Puhdin lyhytelokuva Sijaton sielu livesäestyksellä. Kannattaa ehdottomasti tsekata!”

Muita Susitaipaleen poimintoja mittavasta pelimannilistasta ovat esimerkiksi Piispanristin Pukatsoova, Juha Rikka Psykedelia, Kari TiinanMies, Kassiahastus, Kiljutrio, Ronuuttajat, Uuolevin blues sekä Vocal ensemble diibadaaba. Ei, me emme keksineet näitä päästä, ja nimien perusteilla esiintyjät voisivat aivan hyvin olla Puntalan perinteisten punkfestivaalien artistiluettelosta. Ei siis todellakaan mitään pelkkää Värttinää, siis – joka siis sekin on aivan mainio orkesteri.

Mikäli kiinnostuksesi heräsi kekkereitä kohtaan, Kaustisen kansanmusiikkijuhlien Facebook-sivuille pääset tästä.